Sutkinji Miletić određen jednomjesečni pritvor

Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati do 25. marta 2015. godine, ili do nove odluke Suda BiH (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva ove države, donio je rješenje kojima je osumnjičenima Azri Miletić, Senadu Šabiću i Rami Brkiću određen pritvor, navodi se u saopćenju Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

“Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete te je odredio pritvor zbog osnovane bojazni da će osumnjičeni, ukoliko se nađu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako pritvor, prema ovom rješenju, može trajati do 25. marta 2015. godine, ili do nove odluke Suda.

“U preostalom dijelu, prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora i na osnovu člana 132. stav 1. tačke c. (opasnost da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti krivično djelo) i d. (opasnost da će puštanje osumnjičenih na slobodu izazvati narušavanje javnog reda i mira) odbijen je kao neosnovan.”

Akcija ‘Čekić’

Sutkinja Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić te Šabić i Brkić osumnjičeni su za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 218. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,  krivičnog djela kršenje zakona od strane sudije iz člana 238.KZ BiH i krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 217. KZ BiH.

Uposlenici Državne Agencije za istrage i zaštitu su krajem februara lišili slobode Miletić, Brkića i Šabića, optužene protiv kojih se vodi postupak u Sudu Bosne i Hercegovine.

Hapšenja su provedena po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U SIPA-i su saopćili da je akciji “Čekić” prethodila višemjesečna kriminalistička istraga, u okviru koje su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije