Šutnja u Sobranju o pregovorima u UN-u

Makedonska Vlada posvećena je rješavanju otvorenih pitanja sa Grčkom – kratak je komentar vlasti na razgovore u srijedu u New Yorku između posrednika Mathewa Nemitza i grčkog i makedonskog pregovarača.

U međuvremenu opozicija, koja je bojkotirala sjednicu Sobranja, povlači blanko podršku dogovaranju kompromisnog imena za zemlju.

“Nijedan poslanik iz vlasti ili iz albanske opozicije na sednici Sobranja nije pitao premijera o pregovorima u Ujedinjenim nacijama (UN), gde se dogovaralo kompromisno ime za Makedoniju. Preko Twitera oglasio se samo makedonski pregovarač Zoran Jolevski, koji je napisao da su Makedonija i Grčka ozbiljno spremne da nađu rešenje za spor u vezi sa imenom“, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Građanski parlament na ulici

Novinari kažu da je neuobičajeno malo detalja dato o ovom sastanku u medijima u Atini i Skoplju.

“To može značiti da, ipak, možemo imati nekakav rezultat, i to prije marta ili aprila. Prije očekivanog izveštaja Evropske komisije (EK) o napretku Makedonije i od tog izvještaja zavisi da li će Makedonija u junu dobiti datum za pregovore s Evropskom unijom (EU)”, kaže Sanja Vasić, novinarka.

I dok u Sobranju poslanici pitaju ministre, makedonska opozicija na ulici organizira građanski parlament.

Partije iz Saveza za budućnost kažu da su oni izašli iz institucija i ne daju podršku pregovorima za rješenje o imenu zemlje.

“Nijedan politički faktor ne može riješiti ovo pitanje u odsustvu opozicije. Ne mogu računati na to da će opozicija automatski biti konstruktivna i da neće izraziti svoj stav u odnosu na to šta ćemo dobiti kao prijedlog”, govori Andrej Žernovski iz Liberalno- demokratske partije.

Albanske partije, i iz vlasti i iz opozicije, prihvataju kompromisno ime zemlje koje neće narušiti njen multietnički karakter.

Problem izolacije

I dok vlast šuti, a opozicija uslovljava podršku prijevremenim izborima, bivši ministar vanjskih poslova Ljubomir Frčkoski kaže da aktuelni premijer neće riješiti dugogodišnji spor.

Smatra da za multietničku Makedoniju izolacija postaje problem pogotovo ako se tome doda sve veće siromaštvo građana.

“Uslov je smirivanje i funkcionalna demokratija. U multikulturnoj državi proces integracije je važan. A ta važnost NATO-a i EU-a za nas je veća nego za države koje nisu multikulturne. Zbog toga trpimo veliku štetu u stabilizaciji i trošimo veliku energiju organiziranja političkog života u praktičnoj izolaciji”, smatra Frčkoski.

Iz NATO-a su za državnu makedonsku agenciju ponovili kako ne postoji druga mogućnost da Makedonija postane članica Alijanse. Rješenje spora o imenu zemlje preduslov je za integracije.

Izvor: Al Jazeera