Sutra sastanak premijera Srbije i Kosova u Briselu

Poslije skoro godinu dana pauze, premijeri Srbije i Kosova u ponedjeljak će se ponovo sastati u Briselu. U odnosu na prošle pregovore, promijenjeni su svi glavni akteri dijaloga. Posrednik u pregovorima bit će visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini, dok će jedan naspram drugog sjedeti premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

Briselski sporazum, koji će biti osnova za razgovore, potpisan prije skoro dvije godine, i dalje se ne primjenjuje u potpunosti. Od 15 tačaka koje su tada dogovorili tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci, provedena je tek trećina.

Na vratima trojezični natpisi – na srpskom, albanskom i engleskom. Ovim hodnikom prolaze pripadnici takozvane integrirane kosovske policije. Zajedno rade i međusobno se i konsultiraju.

Zajednice srpskih opština još nema

“Svi policijski službenici su pripadnici policije Kosova i obavljaju svoje zadatke i dužnosti u skladu s našim pravilnikom i u skladu sa zakonom. Na teren odlazi kompletna uviđajna ekipa, gdje ima i Albanaca, i Srba, i Bošnjaka”, kaže šef operative kosovske policije Željko Bojić.

Integrirana policija je jedna od rijetkih odredbi Sporazuma koja je u potpunosti primijenjena. Realizirani su i dogovori o katastru, matičnim knjigama, regionalnom predstavljanju, carinskom pečatu i naplati carina, što se koristi za razvojni fond sjevera Kosova. Ipak, jedna od ključnih tačaka još nije realizirana, navodi novinar Al Jazeere Marko Subotić, koji se javio iz Sjeverne Mitrovice.

“Briselski sporazum predviđao je formiranje zajednice srpskih opština, svojevrsnog institucionalnog organa svih opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu. Preduslov za to bilo je organizovanje lokalnih izbora, što se i desilo pre godinu dana, uz punu podršku Beograda. Ipak zajednice srpskih opština još nema”, kazao je Subotić.

Na sjeveru Kosova kažu da je problem u Prištini.

“Zato što je Priština totalno nespremna ušla u celi ovaj proces, i kada je reč o implementaciji i tranzicije, i kada je reč o svemu drugom. Evo, lokalni izbori su bili, izašli smo, formirali vlasti i ne možemo funkcionisati. Nije tu kriv Beograd, kriva je Priština”, izjavila je predsjednica Skupštine Sjeverne Mitrovice Ksenija Božović.

U Prištini nisu željeli komentirati navode sa sjevera Kosova, jer se pripremaju za nastavak dijaloga u Briselu. Ipak, aktuelni zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci u Ujedinjenim narodima je optužio Beograd da koči provođenje Briselskog sporazuma.

“Moram iskazati zabrinutost, jer srpska strana izbjegava ili otežava provedbu Briselskog sporazuma. To samo pokazuje da Srbija još nije odustala od svog cilja da se miješa u unutrašnja pitanja Kosova”, rekao je Thaci u New Yorku.

Most i dalje je neprohodan

Sporne su, kažu i  paralelne institucije, koje službeni Beograd nije ukinuo. Među njima i privremeno vijeće Sjeverne Mitrovice. Oni to negiraju i kažu kako osiguravaju rad javnih kompanija i komunalnih službi.

“Funkcionišemo prema zakonima Vlade Srbije. Sredstva za naše finansiranje osigurava ured Kosova i Metohije. Da nije tih sredstava, bio bi ovdje socijalni problem i veliki broj ljudi ne bi imao osnovne uvjete za život”, ističe Aleksandar Spirić, predsjednik Privremenog vijeća Sjeverne Mitrovice.

Ni odredba Briselskog sporazuma o pravosudnom sistemu na sjeveru još nije realizirana. I dalje se pregovara o jedinstvenom međunarodnom pozivnom broju, ali i energetskom sporazumu – prije svega plaćanju struje, koja i dalje većinom stiže iz Srbije.

Djelimično je ostvarena odredba o slobodi kretanja, dok glavni mitrovački most i dalje je neprohodan. Umjesto barikada – tu je takozvani park mira.

Izvor: Al Jazeera