Suu Kyi dobila pasoš nakon 24 godine

Osim Norveške Suu Kyi planira posjetiti i Veliku Britaniju (EPA)

Vlasti Mijanmara izdale su liderki opozicije Aung San Suu Kyi pasoš, saopćila je njena partija, dok se bivša politička zatvorenica priprema za prvo putovanje u inostranstvo nakon 24 godine.

Liderka demokratskih promjena u Mijanmaru, koja je provela skoro dvije posljednje decenije u kućnom pritvoru tokom vladavine vojne hunte, planira posjetiti Oslo idućeg mjeseca. U Norvešku ide lično primiti Nobelovu nagradu koja joj je 1991. godine dodijeljena za doprinos miru.

“Obaviješteni smo u petak da je Dau Suu dobila pasoš, koji je sada u njenim rukama”, rekao je Nyan Win, glasnogovornik partije Suu Kyi, Nacionalne lige za demokratiju.

Dau je izraz poštovanja u Mijanmaru.

Suu Kyi je zatražila putna dokumenta Mijanmara ubrzo nakon što je izabrana na dopunskim parlamentarnim izborima 1. aprila, koji se smatraju ključnim elementom reformi novih civilnih vlasti u zemlji.

U Mijanmaru od 1988.

Osim Norveške, ona planira posjetiti i Veliku Britaniju, gdje je godinama živjela s pokojnim mužem i dva sina, prije nego što se vratila u Mijanmar krajem 1980-ih.

Nyan Win je rekao da će ona krenuti na put sredinom juna, kako je ranije planirano, prenosi AFP.

Suu Kyi, kćerka mijanmarskog heroja u borbi za nezavisnost, generala Aung Sana, našla se u centru pažnje kada su izbili protesti protiv vojne hunte, nakon što je došla da njeguje oboljelu majku 1988. godine.

Od tada nije napuštala Mijanmar, strahujući da joj generali na vlasti neće više dopustiti da uđe u zemlju.

Izvor: Agencije