Suu Kyi ‘ulazi u parlament’

Čelnica prodemokratske opozicije u Mijanmaru Aung San Suu Kyi u nedjelju je osvojila zastupničko mjesto u donjem domu parlamenta na djelomičnim parlamentarnim izborima, objavila je najveća opoziciona stranka u toj zemlji.

Nacionalna liga za demokratiju (NLD) objavila je u svom sjedištu da je dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi pobijedila dvoje protukandidata u svojoj izbornoj jedinici Kawhmu, južno od najvećeg mijanmarskog grada Yangona.

“Aung San Suu Kyi je pobijedila. Kandidatkinja NLD-a preuzela je izbornu jedinicu Kawhmu”, službeno je objavio NLD uz klicanje stotina okupljenih pristalica.

Bez posmatrača

Reporter Al Jazeere Wayne Hay, koji se javio iz Yangona, potvrdio je ovaj izvještaj, dok mijanmarska izborna komisija tek treba objaviti službene rezultate glasanja.

Hay je kazao da je Suu Kyi provela noć sa subote na nedjelju u svojoj izbornoj jedinici.

„Na tom mjestu bila je nekoliko puta tokom izborne kampanje i toplo je dočekana“, kazao je on.

Hay je ranije javio da međunarodnim posmatračima nije bio dozvoljen pristup biračkim mjestima, niti kasnijem prebrojavanju glasova.

„Saznajemo da su se neki birači žalili da su glasački listići krivotvoreni, ili da su na samim biračkim mjestima neki zvaničnici primoravali građane da glasaju za određene stranke“.

Nedjeljni izbori smatraju se ključnim testom demokratskih reformi, koje je nedavno obećala provesti civilna vlada koju podupire vojska.

Hay je kazao da prema prvim izvještajima sa sjevera zemlje nedaleko od grada Mandalaya, gdje glasači biraju kandidate u 10 izbornih jedinica, NLD ima šansu da osvoji osam zastupničkih mjesta.

‘Vodeća pozicija’

Najmanje šest miliona ljudi imalo je pravo glasa  na izborima, dok je 17 stranaka nominiralo 160 kandidata.

Djelomični parlamentarni izbori održavaju se za popunjavanje 45 slobodnih, od ukupno 664 zastupničkih mjesta.

„Mi smo u vodećoj poziciji da osvojimo 44 zastupnička mjesta, ali još uvijek čekamo konačan rezultat“, kazao je zvaničnik NLD-a Soe Win.

Nedjeljni izbori su prvi u Mijanmaru otkako je nova vlada stupila na dužnost u martu prošle godine.

Suu Kyi, koja je provela 15 godina u pritvoru od 1989., po prvi put je sudjelovala na izborima nakon odluke njene stranke da okonča bojkot političkog sistema kojim dominiraju aktivni ili penzionirani pripadnici vojske.

Izvori: Al Jazeera i agencije