Suzavcem i vodenim topovima na čileanske studente

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Ministarstva obrazovanja i državne televizije (EPA)

Čileanska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala studente koji protestiraju protiv, kako kažu, neprimjerenih reformi obrazovnog sistema i prekomjerne policijske sile u suzbijanju demonstracija.

Hiljade studenata izašle su u četvrtak na ulice glavnog grada Santiaga, oštro kritizirajući reforme predsjednice Michelle Bachelet, koje ne smanjuju duboku nejednakost u sistemu obrazovanja, naslijeđenu još iz diktature Augusta Pinocheta iz razdoblja od 1973. do 1990. godine.

Studenti su počeli proteste u ranim jutarnjim satima izvlačenjem i paljenjem smeća na ulicama, čime je blokiran saobraćaj.

Demonstranti su se potom okupili ispred zgrade Ministarstva obrazovanja i državne televizije.

Prekomjerena sila policije

“Još su uvijek smo jako daleko od ostvarenja naših snova. Reforme su jako neprimjerene”, kazala je za agenciju AFP studentska liderica Claudia Arevalo.

Studenti demonstriraju protiv obrazovnog sistema još od 2011. godine, a također optužuju policiju da je upotrijebila prekomjernu silu kako bi razbila nedavne demonstracije.

Jedan student umjetnosti je u kritičnom stanju, nakon što ga je policija oborila na tlo i teško povrijedila vodenim topom na prošlosedmičnim protestima u luci Valparaiso.

U četvrtak je policija ponovo upotrijebila vodene topove, kada su ih maskirani demonstranti napali štapovima i kamenjem zbog povorke kroz središte grada za koju nisu dobili potrebne dozvole.

Predsjednica Bachelet osvojila je drugi mandat na izborima 2013. godiner obećanjem ambiciozne reforme obrazovnog sistema.

Pad popularnosti

U januaru je potpisala prvi reformski zakon, otvarajući univerzitete svim studentima i zabranjujući komercijalne aktivnosti na državnim školama.

Prošle je sedmice predsjednica najavila novi zakon kojim od iduće godine namjerava omogućiti besplatno visoko školovanje 60 posto najsiromašnijih studenata.

Do 2018. godine taj bi se udio trebao povećati na 70 posto, a 2020. godine svi studenti iz ove kategorije bi trebali imati to pravo.

Naboj reformi je popustio zbog niza korupcijskih skandala, uključujući jedan u koji je upleten predsjednicin sin.

Ti su skandali nagrizli njenu popularnost, pa je sada podržava samo 29 posto stanovništva, najmanje od kada je preuzela predsjedničku dužnost.

Izvor: Agencije