Svađa njemačkih demokršćana zbog izbjeglica

Svađa između Angele Merkel i Horsta Seehofera izbila je zbog jedne tačke Master-plana za izbjeglice (Arhiva)

Unutar vladajuće njemačke demokršćanske Unije CDU/CSU iznova se rasplamsao sukob u pogledu smjernica politike prema izbjeglicama, zbog čega je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer bio prisiljen odgoditi predstavljanje svog “Master-plana za migraciju”, koji je trebao biti objavljen u utorak.

“Nnosim odgovornost za ovu zemlju i pitanje upravljanja migracijama. Stupanje migracijskog plana na snagu zato ne možemo beskonačno odgađati”, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija) u u Berlinu, nakon što su u javnost izbile vijesti o novim neusglasicama između njega i kancelarke Angele Merkel (Kršćansko-demokratska unija).

Kako navode mediji, svađa između Merkel i Seehofera izbila je zbog tačke “Master-plana za migraciju” koji predviđa zaustavljanje izbjeglica bez osobnih isprava i osoba kojima je već jednom odbijen zahtjev za azil na njemačkim granicama.

Mjere bi pogodile Austriju

Merkel je u razgovoru za javni servis ARD argumentirala da se time krši pravo Evropske unije.

“Ove nacionalne mjere se kose s mjerama EU-a”, kazla je Merkel, koja se zalaže za sveevropsko rješenje.

Ove mjere bi, prije svih, pogodile Austriju, jer većina izbjeglica i tražitelja azila u Njemačku ulazi preko njemačko-austrijske granice.

Očekuje se da će se ova tema naći na dnevnom redu prilikom posjete austrijskog kancelara Sebastiana Kurza Berlinu u utorak, kada su predviđeni razgovori i s kancelarkom Merkel i ministrom unutrašnjih poslova Seehoferom.

Kako prenosi novinska agencija dpa, Merkel strahuje da bi jednostrane nacionalne mjere kada je u pitanju migracijska politika dodatno smanjile stepen solidarnosti unutar EU-a kada su izbjeglice u pitanju.

Iz redova CSU-a, koji je posljednjih godina najžešći kritičar izbjegličke politike Angele Merkel, čuju se kritike na račun kancelarke i odbacuju tvrdnje da se radi o konceptu koji nije kompatibilan s EU pravom.

‘CSU u predizbornom modusu’

Socijaldemokratska partija Njemačke, koja, zajedno s Unijom CDU/CSU, na saveznom nivou tvori vladu, kritizira CSU zbog brzine kojom se donose odluke u pogledu izbjeglica.

“CSU je u predizbornom modusu”, rekao je potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner, aludirajući na pokrajinske izbore u Bavarskoj u oktobru, na kojima CSU prijeti gubitak apsolutne većine.

CSU je na posljednjim izborima mnogo glasova izgubio u korist desno-populističke Alternative za Njemačku, nakon čega se vodstvo stranke odlučilo dodatno distancirati od liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Izvor: Agencije