Svađe na sjednici Narodne Skupštine RS-a

Šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini te američki, britanski, francuski ambasadori i predstavnici ambasada Njemačke i Italije u ovoj zemlji izrazili su zabrinutost zbog predloženog referenduma o pravosudnim institucijama na državnom nivou.

Istovremeno, u Banjoj Luci prekinuta je posebna sjednica Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, na kojoj bi trebala biti reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Sjednica će biti nastavljena sutra.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je na sjednici entitetskog parlamenta imao okršaj s predstavnicima opozicione Srpske demokratske stranke.

Dodik vrijeđao Govedaricu

Jezikom koji više priliči ulici i uvredama, “častili” su se uglavnom Dodik i predsjednik kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Vukota Govedarica, prenosi Hina.

“Sram te bilo. Ničega nisi dostojan”, rekao je Dodik Govedarici, koji mu je odgovorio da Parlamentu i građanima RS-a još jednom pokušava “uvaliti” priču o “referendumu, kojeg nikada neće biti, jer tako pere vlastitu nečistu savjest”.

Verbalni obračun uslijedio je tokom rasprave o raspisivanju referenduma kojeg je zatražio Dodik kako bi doveo u pitanje ovlasti Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za koje tvrdi kako su neustavni te kako postoje samo da bi kažnjavali Srbe.

Dodik je Govedarici rekao da će se s njim “lično obračunati”, spominjući pri tom kako mu iz opozicije napadaju i porodicu, a dodao je i “kako mu je sin već mjesecima nezaposlen.”

“Pokazali ste da niste predsjednik RS-a, nego običan kabadahija”, kazao je Govedarica, optuživši Dodika za kriminal i korupciju te najavivši kako će SDS stoga istrajati na rušenju sadašnje vlasti koju on predvodi.

‘Ne dam da nas varaju’

Nakon svađe, klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini predložio je amandmane kojima se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS istakao je da je moć referenduma nesumnjiva i pozvao poslanike da se u vezi s tim ne dijele.

Željka Cvijanović, premijerka RS-a, je prilikom obraćanja poslanicima istakla da je moć referenduma ogromna i da RS treba da iskoristi tu moć, prenosi Anadolija.

Navela je i da nije sigurna kako će izgledati budućnost RS ako referenduma ne bude. Istakla je da “ako ne zaustavimo ovo što nam se sada dešava, nema nam spasa, ni nama, ni budućim generacijama”. Istakla je da Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje u Ustavu.

“Ne dam da nas varaju. Ne dam da nas lažu kako visoki predstavnik ima pravo da nameće zakone, jer nema”, rekla je Cvijanović.

Ozbiljna šteta putu BiH ka EU

U zajedničkom saopćenju predstavnika nekoliko zapadnih zemalja navodi se da su ambasadori i šef delegacije EU-a u ponedjeljak putovali u Banju Luku kako bi izrazili zabrinutost zbog najave referenduma.

“Prepoznajemo i slažemo se da postoje ozbiljni problemi s pravosudnim i tužilačkim sistemom u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, uključujući i državni. Ali, strukturalnim dijalogom o pravdi postignuti su bitni rezultati u procesuiranju ratnih zločina i otvaranju puta ka osnivanju žalbenog suda na državnom nivou”, navodi se u saopćenju.

Ambasadori ističu kako žele raditi zajedno u duhu partnerstva s vlastima u RS-u i drugim dijelovima države kako bi osnažili pravosuđe širom Bosne i Hercegovine, s ciljem garantiranja njene nezavisnosti i nepristranosti te kako bi se poboljšala efikasnost i povratilo javno povjerenje u njene institucije.

U saopćenju se naglašava da su pravosudne institucije na državnom nivou ključni faktor suvereniteta i stabilnosti te zemlje.

“Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne reformiranja, već potkopavanja i oslabljivanja tih institucija, čime bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti cijele države. Ovo se ne može tolerirati. Posljednja stvar koja treba Bosni i Hercegovini je nepotrebna konfrontacija, koja bi potkopala, a ne podržala naše partnerstvo i provođenje reformi s kojima se slažemo”, navode evropski ambasadori.

Iz perspektive EU-a, planirani referendum bi također ozbiljno naštetio putu ove države ka EU, bacajući sjenu na sposobnost Bosne i Hercegovine da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji će se poštovati širom zemlje.

Navodi se da je EU pokušala preusmjeriti fokus političkih vođa na prave društvene i ekonomske probleme, s kojima se ljudi u ovoj državi svakodnevno suočavaju.

Osim stabilizacije ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, pogotovo za mlade, reformska agenda uključuje mjere za osnaživanje vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Stav PIC-a

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nedvosmisleno izjavljuju da bi najavljeni referendum u RS-u o ovlastima visokog predstavnika i pravosuđu Bosne i Hercegovine predstavljao fundamentalno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Pitanja koja se odnose na državne pravosudne institucije potpadaju pod ustavne nadležnosti države i ne spadaju u ustavne nadležnosti entiteta, dok su status i ovlasti visokog predstavnika pitanja, koja proistječu iz Općeg okvirnog sporazuma za mir i međunarodnog prava, te ni oni ne spadaju u okvir nadležnosti RS-a.

Narodna skupština RS-a ne može usvajati pravne akte o tim pitanjima, putem referenduma ili na bilo koji drugi način.

Najavljeni referendum predstavlja direktno kršenje Aneksa 4 i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Osim toga, ustavni okvir RS-a i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a predviđaju da Narodna skupština RS-a može provesti referendum samo o pitanjima koja spadaju u njene nadležnosti, dodaje se u izjavi.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ponovo iskazuju punu podršku visokom predstavniku i podsjećaju vlasti RS-a na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a ističu da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Dodikov zahtjev

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i primjenu njihovih odluka na prostoru RS-a?”

Posebnoj sjednici prisustvuju predsjednik RS-a, koji je podnio uvodno obraćanje, potpredsjednik tog entiteta Josip Jerković, premijerka RS-a Željka Cvijanović te ministri i predstavnici entitetskih institucija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije