Svađe u haškom pritvoru samo zbog nogometa

Vrt, teretana, domaći prozvodi u internom dućanu, mjesta za molitvu svih vjera, knjižnica s knjigama na maternjim jezicima – sve na jednom mjestu u Holandiji. 

Čini se kao ugodno mjesto za boravak, pa čak i život. No, za one koji su tamo bili ili još jesu, to je posljednje mjesto na kojem žele biti. Radi se o pritvoru Haškog suda, koji je posjetila reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Pod strogim uvjetima i ograničenim mogućnostima ekipa Al Jazeere ulazi u haški pritvor. U ovom trenutku tu se nalazi 27 pritvorenika. U 2005. godini tu je bilo najviše pritvorenika – 64.

Iako su 90-ih bili na različitim zaraćenim stranama, često u izravnim sukobima jedni s drugima, upravnik pritvorske jedinice kaže kako ovdje nikada nije zabilježen ozbiljan incident ili napad – ni na stražare, ni međusobno.

„Sučeljavanje je ovdje veoma jaka riječ – može se dogoditi kada, naprimjer, razgovaramo o nogometu. Te vrste debate znaju se dogoditi. Ali fizičko nasilje – ne u ovoj jedinici“, kaže Mikko Sarvela, upravnik pritvorske jedinice.

Šetnja pritvorskim dvorištem

Prozori su prekriveni zbog naše ekipe, iz sigurnosnih razloga. A za odlazak u drugi dio zgrade pokriva se i kamera.

Dok čekaju, bilo slobodu, bilo zatvorsku kaznu, stanarima, optuženima za najteže ratne zločine, na raspolaganju je i nekoliko zajedničkih prostorija.

„Mi se sigurno ne odnosimo prema njima kao prema ratnim zločincima. Oni su pritvorenici. Krivica im nije dokazana. Za nas se tu radi o primjerenom načinu odnošenja prema njima. Nemamo nikakav razlog da bismo ih tretirali oštro. Ko bi imao koristi od toga? Mi? Sigurno ne.“, kaže Mikko Sarvela.

Tijekom dana, prema rasporedu, dozvoljeno im je i izlaziti na zrak, u šetnju pritvorskim dvorištem.

Od spomenutih 27 pritvorenika, dvije osobe su svjedoci, dva su osuđenika koja čekaju transfer u zatvor, 19 ih je u postupku pritužbe na presudu, a četvorici se sudi: Goranu Hadžiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Izvor: Al Jazeera