Svaki deveti migrant dobije azil u Sloveniji

Iako je uglavnom tranzitna zemlja, a ne odredište za migrante – Slovenija je, kažu u Vladi, spremna pružiti pomoć, kako izbjeglicama, tako i drugim zemljama članicama Evropske unije.

Tačna brojka migranata koje bi Slovenija, prema prijedlogu Evropske komisije, trebala primiti još se ne zna, ali ministarstva su dobila zadatak da provjere mogućnosti za smještaj i brigu.

Prije pet godina, Mohamed Houari otišao je iz Alžira.

Svoju domovinu, kaže, jako voli, ali mladi poput njega budućnost moraju naći drugdje.

Život u Sloveniji

Četiri godine putovao je od zemlje do zemlje ilegalno – tražio svoj novi grad.

 Nada se da ga je pronašao u Ljubljani.

“U Sloveniji sam godinu dana. Ovdje živim u domu za azilante i pod zaštitom sam države. Sviđa mi se život u Sloveniji, oduševljen sam ovom državom i želio bih ovdje živjeti”, kazao je Houari.

Svake godine, oko 300 ljudi zatraži azil u Sloveniji, a svaka deveta osoba ga i dobije.

U posljednje tri godine – to je 115 azilanata.

Kao i tražitelji azila i izbjeglice, imaju pravo na školovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, isto kao i državljani Slovenije.

“Tražitelji međunarodne zaštite koji dođu u Sloveniju, smješteni su u Domu za azilante u Ljubljani. Slovenija im osigurava sva osnovna prava – stanovanje, hranu, odjeću, tečajeve slovenačkog jezika. Maloljetnicima i osnovnu školu. A u saradnji s nevladinim udruženjima i dodatne aktivnosti, pa i pripremu za tržište rada”, istakla je radnica slovenskog Minisarstva unutrašnjih poslova iz Odjela za migracije, Nina Gregori.  

Slovenija, naglašava premijer Miro Cerar, želi biti solidarna i pomagati i izbjeglicama i članicama Evropske unije koje se najviše suočavaju s tim problemom.

“Spremni smo prihvatiti određeni broj izbjeglica i pomoći na druge načine. O konkretnim brojkama zasad ne mogu govoriti, jer moramo proučiti prijedlog Evropske komisije, a nadležna ministarstva moraju utvrditi kakve kapacitete imamo na raspolaganju. Tačne odgovore imat ćemo za nekoliko sedmica”, rekao je Cerar.

Neslužbeno, procjene su veće od ranijih najava slovenske Vlade da je spremna prihvatiti desetak migranata.

“Od 20 tisuća imigranata iz zemalja izvan Europske unije, Slovenija bi trebala primiti njih oko 200. I to samo prema jednom kriteriju. Dodatni broj imigranata koji bi trebao doći u ovu zemlju iz drugih europskih zemalja, još se ne zna”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka, Jasmina Kos.

Broj migranata

Građani su uglavnom spremni pružiti ruku pomoći. Iako, oprezno.

“Mislim da bi bilo ispravno da ih primimo. Možda bi neki limit bio potreban, ali određeni broj treba primiti”, kažu neki građani, dok drugi smatraju da to ne treba uraditi.

Slovenija je na dobrom putu, kažu oni koji se bave pitanjem imigranata.

“Broj migranata koji dolaze u Sloveniju nije toliko velik. No Slovenija je doprinijela spašavanju migranata na moru ratnim brodom, u sklopu talijanske akcije Mare nostrum. I mislim da je zaslužila međunarodno poštovanje.”, zaključila Eyachen Tefera iz Instituta za afičke studije.

Sljedeći izazov za Sloveniju je, kaže, bolja integracija imigranata u društvo i na tržište rada, kako bi od političkog pitanja postali – ravnopravni građani.

Izvor: Al Jazeera