Svaki drugi stanovnik regije za odlazak u EU

Velika stopa nezaposlenosti i loša ekonomska situacija, problemi su na koje ukazuje godišnje istraživanje Balkanskog barometra koje je u Sarajevu predstavilo Vijeće za regionalnu saradnju. Poslovna zajednica, ali i građani i dalje mnogo kritika šalju na adresu državnih vlasti.

Nezaposlenost, teška ekonomska situacija, veliki porast percepcije korupcije – sve su to zajednički problemi na koje ukazuju građani u Sarajevu, Zagrebu ili Beogradu. I slijedi upozorenje vlastima.

„Gotovo svaki drugi građanin je rekao da je spreman da napusti svoju zemlju, da bi našao posao“, kazao je Goran Svilanović, iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Da bi se našao posao u svojoj državi mnogi, posebno mladi, misle, veza je glavni uslov.

Na ličnim kontaktima, u tom smislu prednost je dalo 60 posto anketiranih u Srbiji. 55 posto u BiH. U Crnoj Gori i Hrvatskoj sličan je postotak. U drugi plan, umjesto obrazovanja, lične kontakte je stavilo 39 posto ispitanika u Albaniji, 31 posto u Makedoniji, i 29 na Kosovu.

Zajedničko svima je gdje vide svoju budućnost.

„Lično, Evropska unija ljudima znači mogućnost da se pobjegne iz ove regije“, rekao je Vladimir Gligorov, iz Instituta za međunarodne studije u Beču.

Vlasti u državama regije, koje nisu dio Evropske unije, obećavaju rad na reformama koje zahtijevaju u Briselu. Od obećanja do realizacije, dug je put, kažu analitičari.

„Suštinska stvar je da se dinamika pozitivnih evropskih reformi izgubila zadnjih nekoliko godina, mi imamo tu gubitak dinamike i u regiji i na strani Evropske unije“, rekao je Vedran Džihić, politolog.

Loš životni standard

Građani su jedinstveni u ocjeni gdje leži krivac za njihov loš životni standard.

„Nezadovoljstvo institucijama i nepovjerenje u državu, zajedničko je obilježje istraživanja Balkanskog barometra za sve zemlje regije. Čije se vlasti, misle njihovi stanovnici, ne upuštaju u borbu protiv korupcije“, javlja novinar Boris Gagić.

Osamdeset sedam posto anketiranih u BiH se ne slaže ili su skloni misliti da se izvršna vlast efikasno suprotstavlja tom problemu. Na Kosovu tako misli 83 posto građana. Nešto je manji postotak u Hrvatskoj ili Albaniji. U Srbiji, 65 posto anketiranih ne vjeruje da će se politika suprotstaviti korupciji. Najmanje takav negativan doživljaj imaju u Crnoj Gori i Makedoniji.

Ali, mnogi bi rado radili u državnoj službi i bili na budžetskoj kasi.

„Posao u državi obezbjeđuje neku vrstu egzistencije, što god to značilo, čak i na relativno skromna primanja, broji se kao da smo zaposleni“, kazala je Mila Kasalica, ekonomska analitičarka.

Više posla, time i zadovoljnijih građana, resorni ministri regije obećali su osigurati kroz provođenje 11 ciljeva do 2020. godine. Vijeće za regionalnu saradnju, upozorava da će ih na to podsjećati svojim istraživanjima.

Izvor: Al Jazeera