Svaki treći Latinoamerikanac plaćao je mito

U Meksiku je 51% ispitanika priznao da je platilo mito nekom od korumpiranih državnih službenika (EPA)

Svaki treći Latinoamerikanac u prošloj godini plaćao je mito nekom od državnih službenika, od policije i političara do profesora i ljekara, pokazala je studija Transparency Internationala.

Koristeći se rezultatima istraživanja provedenog u 20 zemalja Latinske Amerike i Kariba, Transparency International procjenjuje da je prošle godine više od 90 miliona ljudi u tim zemljama plaćalo mito.

Najgora je situacija u Meksiku, gdje je 51% ispitanika priznao da je platio mito nekom od korumpiranih državnih službenika, u Dominikanskoj Republici ta brojka iznosi 46%, a zatim slijedi Peru s 36%. Blizu 60% ispitanih smatra da je korupcija porasla u odnosu na godinu ranije.

“Podmićivanje predstavlja sredstvo za obogaćivanje malobrojnih i značajnu prepreku za pristup ključnim javnim službama, posebno za najugroženije u društvu”, kazao je Jose Ugaz, čelnik Transparency Internationala.

Vlade se slabo bore protiv korupcije

“Vlade moraju učiniti više kako bi iskorijenile korupciju na svim nivoima, posebno u agencijama za provođenje zakona, koje bi trebale igrati ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti”, dodao je.

Policija i političari ocijenjeni su najkorumpiranijim zvaničnicima kod gotovo polovine ispitanih. Tri četvrtine ispitanih Venecuelanaca izjavilo je da je njihova policija vrlo korumpirana, a slično je reklo i gotovo 70% ispitanih Paragvajaca.

Jedna od pet osoba priznala je da je plaćala mito zaposlenicima u bolnicama i školama, dok su isplate sudskim zvaničnicima najviše u Hondurasu, navodi se u izvještaju.

Više od polovine ispitanih izjavilo je da njihove vlade slabo rade na borbi protiv korupcije.

Izvor: Agencije