Svako peto dijete na Kosovu živi u siromaštvu

Djeca na Kosovu čine 30 posto ukupnog stanovništva (EPA)

Nešto više od 20 posto kosovske djece živi u siromaštvu, približno deset posto ih radi, dok je više od 61 posto djece do 14 godina pretrpjelo psihičko i fizičko zlostavljanje, pokazuju podaci drugog Indeksa zaštite djece Kosova, javlja agencija Anadolija.

Koalicija nevladinih organizacija za zaštitu djece na Kosovu predstavila je nacionalni Indeks zaštite djece 2.0, koji finansira Evropska unija i u kojem se ističe da Kosovo ima ogromnu prazninu između usvojenog zakonodavstva i njegove primjene.

Dodaje se da djeca na Kosovu čine 30 posto ukupnog stanovništva i na njihov život utječe politika institucija, ali i civilnog društva.

Pri kraju izrada zakona

Posljednji podaci pokazuju stopu siromaštva djece od 20,7 posto, 10,7 posto djece na Kosovu radi, a 6,8 posto djece radi u opasnim uvjetima.

Također, 61,4 posto djece do 14 godina pretrpjelo je psihičko i fizičko nasilje.

Samo deset posto djece s posebnim potrebama korisnici su zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih usluga.

Na konferenciji povodom predstavljanja drugog Indeksa zaštite djece premijer Kosova Ramush Haradinaj istakao je da je kosovsko društvo specifično jer je rat ostavio posljedice na cijele porodice.

Naveo je da je Kosovo opredijeljeno da poštuje obaveze koje proizlaze iz međunarodnih konvencija i normi o pravima djece te da je pri kraju izrada zakona o zaštiti prava djece, kao i Nacionalna strategija za prava djece.

Time se, međutim, kako je rekao, ne završava posao Vlade.

“Mi smo učinili određene napore na zaštiti djece od pogrešne izloženosti, kao što je slučaj s narkoticima po školama, i želim se zahvaliti svima koji su bili uključeni: policiji, nastavnicima i roditeljima. Smatram da je ostalo još posla u tom pravcu”, rekao je Haradinaj.

Slaba primjena zakona

Šef odsjeka za saradnju u Uredu EU-a na Kosovu Luigi Brusa izjavio je kako Indeks zaštite djece pokazuje da na Kosovu postoje dobri zakoni, ali i da nedostaje njihova primjena u praksi.

Pozvao je na bolju primjenu zakona.

“Opredijeljeni smo investirati i dalje pratiti mlade i djecu na Kosovu na različite načine, posredstvom projekata koji se realizuju uz pomoć civilnog društva, ali i radeći direktno s Vladom Kosova u oblasti obrazovanja, infrastrukturi, vrtićima za djecu. Približno 30 miliona eura iz IPA fondova namijenjeno je tome za period 2017–2018”, rekao je Brusa.

Izvor: Agencije