Svakodnevni seksualni napadi u kanadskoj vojsci

Svaka četvrta žrtva prijavi napad, a ostale strahuju od negativnih posljedica (AP)

Najmanje tri seksualna napada događaju se svakog dana u kanadskim vojnim snagama, a izvode ih uglavnom  nadređeni, pokazali su rezultati istrage.

Više stotina pripadnika kanadskih oružanih snaga, njih 960, izjavilo je da su prošle godine bili žrtve neželjenih seksualnih kontakata, uznemiravanja ili silovanja, kaže ispitivanje u kojem je odgovore dalo više od polovine (43.000) pripadnika oružanih snaga.

Ti podaci pokazuju da se nije stalo na kraj seksualnim napadima u vojsci, više od godinu dana nakon izvješća da se radi o sredini nesklonoj ženama i LGBT zajednici.

Neželjeni seksualni kontakti

Oni jasno pokazuju i neučinkovitost poduzetih mjera za rješavanje problema.

“Odgovori na anketu navode na razmišljanje”, izjavio je šef glavnog štaba, general Jonathan Vance na konferenciji za novinare.

Neželjeni seksualni kontakti (840 slučajeva) su najčešći oblik napada.

Po prilici svaka četvrta žrtva prijavi napad, a ostale strahuju od negativnih posljedica prijave ili ne vjeruju u proces tužbe, rekli su sudionici ankete.

Svaka četvrta žena (27 posto) je izjavila da je bila žrtva seksualnih napada najmanje jednom od ulaska u vojsku, dok je među muškarcima to bio slučaj s njih 3,8 posto.

Oko 10.000 žena služi rok u redovnoj kanadskoj vojsci.

Izvor: Agencije