Sve dublji ožiljci na dušama jemenske djece

U Jemenu, najsiromašnijoj državi Bliskog istoka, uslovi koji su već bili teški, sada su sve gori (Reuters)

Kolektivna trauma, i fizičkog i emocionalnog oblika, prisutna je kod jemenske djece u nevjerovatnom obliku, ponajviše zbog pogoršanja zdravstvenog sistema zbog rata u ovoj državi.

Kako kažu humanitarni radnici, to je rana koja je sve dublja iz dana u dan, u vrijeme kada su stotine djece poginule, a milioni su izloženi prijetnji bolesti koje su inače lako preventivne.

Najmanje 279 djece je poginulo, dok ih je 402 ranjeno od kraja marta, a ovaj crni bilans je direktna posljedica eskalacije sukoba između pokreta Husi i jemenske Vlade u egzilu, ukazuje UNICEF.

Veliki je izazov za zdravstvene radnike da tretiraju vanjske rane djece, kao i da se pobrinu za one unutarnje i za mnoge je ovo razlog da za krizu u Jemenu kažu da je ona sve izglednija humanitarna katastrofa.

„Nemaju nikakvog okoliša da ih štiti. Žive preplašeni i osjećaju se veoma nesigurno“, kaže Fatima Al Ajel iz organizacije Save the Children u Jemenu.

I dok psihološki ožiljci, koji prijete jemenskoj djeci, mogu dovesti do doživotne štete, ljekari u ovoj državi jedva da imaju potrebnu opremu da se pobrinu za fizičke rane najmlađih.

„Djeca nisu vakcinisana ili zbog toga što medicinski centri nemaju električne energije ili goriva da skladište vakcine na hladnom i da ih distribuiraju ili zbog toga što su roditelji u tolikoj mjeri prestrašeni zbog borbi i ne vode djecu da prime vakcine“, navodi UNICEF-ov doktor Peter Salama.

„To donosi tragični rezultat da djeca umiru zbog bolesti, poput boginja i upale pluća, koje bi se normalno mogle spriječiti.“

Svi odgovorni

U Jemenu, najsiromašnijoj državi Bliskog istoka, uslovi koji su već bili teški, sada su sve gori. Blokada jemenskih luka žestoko je otežala posao humanitarnim agencijama koje dostavljaju pomoć.

„Situacija u Jemenu je veoma kritična, naročito za djecu koja su najranjivija grupa“, kaže Al Ajel.

Dok UN upozorava da je Jemen na pragu gladovanja, stopa pothranjenosti je na veoma visokom nivou, u državi koja je od ranije u svijetu poznata kao jedna sa najvećim brojem pothranjene djece.

Sada UNICEF procjenjuje da je 1,2 miliona djece mlađe od pet godina u opasnosti od umjerene akutne nedohranjenosti u narednih 12 mjeseci, što je udvostručenje u odnosu na stanje prije krize.

Također, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prisutan je porast od 150 posto prijema u bolnici.

Iz WHO-a upozoravaju i na manjak čiste vode u Jemenu i navode da je to razlog širenja denga groznice.

Dok sve gori medicinski uslovi izazivaju ogromne brige za stanje djece, borbe su čak još veća prijetnja za najmlađe.

Ismail Ould Cheikh Ahmed, specijalni predstavnik UN-a za Jemen, nastavlja sa pozivima za humanitarni prekid vatre i navodi kako je prošle sedmice 21 milion osoba trebao humanitarnu pomoć, a ta cifra je prije dvije godine iznosila sedam miliona.

Nakon što je govorio na Vijeću sigurnosti UN-a, Ahmed je naveo kako su sve strane u sukobu odgovorne za patnje jemenskog naroda.

Izvor: Al Jazeera