Sve glasniji pozivi Blatteru da odstupi

Iako Sepp Blatter nije među osumnjičenima, mnogi smatraju da on snosi odgovornost za ovu aferu te da bi trebao otići (EPA)

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, poručio je kako bi “bilo logično” odgoditi sutrašnji izbor novog predsjednika Svjetske nogometne federacije (FIFA) u svjetlu najnovije istrage o korupciji.

Govoreći dan nakon hapšenja nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e, po američkim optužbama, Fabius je kazao kako je vrijeme da se tačno utvrdi šta se dešava.

“Već nekoliko godina slušamo optužbe za korupciju. Bio bi logično da se zastane, uvidi šta je istina, a onda će vlasti reagirati, ali za sada ovo daje katastrofalnu sliku”, rekao je on za francuski radio Inter.

U međuvremenu raste pritisak na predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da se povuče nakon hapšenja zvaničnika u Švicarskoj.

Platini Blatteru: Trebaš dati ostavku

Predsjednik Europske nogometne asocijacije Michel Platini iznio je veoma oštre kritike na račun Seppa Blattera i pozvao ga da ponudi ostavku.

„Otišao sam do njegovog ureda i dao mu savjet da podnese ostavku. Trebao bi znati da je ovo veoma loš trenutak u kojem bi trebao naći hrabrosti i časti da povuče takav potez. On mi je odgovorio: ‘Michel, znamo to obojica, ali sada je prekasno. Ne mogu podnijeti ostavku pred sami početak kongresa’. Odgovorio sam mu: ‘Gospodine predsjedniče. Bilo bi odlično za vaš ugled da nas sada ostavite'“, kazao je Platini.

Greg Dyke, predsjedavajući Nogometnog saveza Engleske, je izjavio da Blatter mora napustiti mjesto šefa FIFA-e i da neće biti obnove povjerenja dok je on na tom mjestu, prenosi AFP.

‘Duboko pogrešno’

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond ocijenio je kako je nešto “duboko pogrešno” u srcu Svjetske nogometne organizacije i da je neophodna njena reforma.

Švicarska policija je, na zahtjev američkih vlasti, privela nekoliko visokih zvaničnika FIFA-e, zbog sumnji u umiješanost u korupciju, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 miliona dolara.

Među uhapšenima su dvojica potpredsjednika organizacije – Jeffrey Webb sa Kajmanskih Ostrva i Eugenio Figueredo iz Urugvaja.

I ostala petorica uhapšenih po nalogu Ministarstva pravosuđa SAD-a su sa američkog kontinenta.

Nakon što je u srijedu buknula afera koja sumnjiči niz visokih zvaničnika FIFA-e za umiješanost u korupciju, oglasio se i Blatter, rekavši kako je odlučan u namjeri da iskorijeni sve nezakonite radnje iz nogometa.

“Pozdravljam istragu američkih i švicarskih vlasti i nadam se da će nam to pomoći da usvojimo mjere koje će iskorijeniti sve nezakonite radnje iz nogometa. Također, Etički odbor FIFA-e privremeno je suspendirao sve one koji su povezani s ovom aferom”, poručio je Blatter.

“Ovo je teško vrijeme za nogomet, navijače te FIFA-u. Za ovakve prijevare nema mjesta u nogometu i oni koji su u to uključeni bit će izbačeni iz nogometa. Akcija koju je proveo ured Glavnog tužioca Švicarske pokrenuta je kada je FIFA krajem prošle godine predala dokumente švicarskim vlastima”, potvrdio je Blatter.

Putin: Žele Rusiji oteti SP

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra kako se FIFA i njen predsjednik Sepp Blatter nalaze pod velikim pritiskom kako bi Rusiji oduzeli organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine.

“Kao što znamo FIFA u petak bira novog predsjednika i Blatter ima velike izglede za reizbor. No, Blatter je pod velikim pritiskom sa ciljem da se Rusiji oduzme organizacija SP-a. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i FIFA-e ne postoje neki posebni odnosi,” rekao je Putin.

Ruski predsjednik ističe kako sport i politika moraju ostati odvojeni.

“Sport bi trebalo imati pozitivne efekte na politiku i morao bi služiti kao dijalog za pomirenje. Vjerujem da je to ispravan stav”, zaključio je Putin.

Izbori u petak

Blatter se na čelu krovne svjetske organizacije nalazi od 1998. godine te je glavni favorit za novi mandat na izborima, koji bi trebali biti održani u petak.

Istovremeno se čelnici Evropske nogometne federacije te saveza u evropskim zemljama i mnogi ugledni nogometni radnici pozivaju na odgađanje izbora za predsjednika FIFA-e te na odlazak Blattera.

Iako Blatter nije među osumnjičenima, mnogi smatraju da on snosi odgovornost za ovu aferu te da bi trebao otići.

“Kongres FIFA-e trebao bi biti odgođen, jer postoji opasnost da se pretvori u farsu, a izbori za novog predsjednika trebali bi biti održani u roku od šest mjeseci. Ova afera je katastrofa za FIFA-u i nogomet te dajemo crveni karton sadašnjem vodstvu FIFA-e. Pokazalo se da je korupcija duboko ukorijenjena u FIFA-i te da je potrebna sveobuhvatna reforma”, poručio je Gianni Infantino, generalni sekretar UEFA-e.

Oglasili su se i mnogi čelnici nogometnih saveza, ali i bivši nogometaši, pa je jedan od dugogodišnjih Blatterovih kritičara Gary Lineker poručio: “Nema korumpiranije organizacije od FIFA-e. Kuća od karata se raspada. Ako Blatter ima i trunku digniteta, mora otići.”

Blokirani bankovni računi

“Nisam iznenađen. Velika je nesreća da FIFA, najveća svjetska sportska organizacija, ima ovakvog lidera kao što je Blatter. On će sigurno pokušati još jednom dobiti izbore. Svjetsko prvenstvo 2018. godine bi trebalo oduzeti Rusiji i dodijeliti ga Engleskoj. Također, trebalo bi ponoviti izbor za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, koje je dobio Katar”, poručio je bivši predsjednik UEFA-e Lennart Johansson, koji je na izborima za predsjednika FIFA-e 1998. godine izgubio upravo od Blattera.

Nasuprot Evropljanima, Azijska nogometna federacija (AFC) zatražila je da se izbori za predsjednika FIFA-e održe kao što je i planirano, te su podržali Blattera.

Podršku Blatteru pružila je i Afrička nogometna federacija (CAF) poručivši kako je “Blatter učinio mnogo dobroga za afrički nogomet”. Međutim, iz CAF-a su pozvali svoje članice da “glasaju po ličnom uvjerenju”.

CAF je najbrojnija organizacija sa 56 članica od 209 koliko ih ima FIFA. UEFA ima 54 glasa, a Azija 47.

U trci za novog predsjednika FIFA-e su Sepp Blatter i jordanski princ Ali Bin Al Hussein.

Ured Glavnog tužioca Švicarske objavio je dan ranije kako ispituje 10 osoba koje su bile članovi Izvršnog odbora FIFA-e 2010. godine, kada je SP 2018. dodijeljeno Rusiji, a SP 2022. Kataru.

U međuvremenu je stigla potvrda kako je švicarsko Ministarstvo pravosuđa blokiralo račune u nekoliko banaka nakon privođenja.

Kako prenose švicarski mediji, blokirani su računi za koje se sumnja da je preko njih tekao novac za podmićivanje.

Izvor: Agencije