Sve manje nade za putnike kineskog broda

Broj spašenih još je uvijek 14, a poginulih 18, od kojih su neki pronađeni pedesetak kilometara nizvodno (AP)

Nakon noći uzaludnih napora spasioca, u srijedu su oslabjele nade za pronalazak preživjelih iz kineskog riječnog kruzera koji je potonuo u ponedjeljak na rijeci Yangtze s najmanje 458 osoba na brodu.

Više od 35 sati nakon nesreće, koja je poprimila razmjere nacionalne katastrofe, broj spašenih još je 14. Potraga za tijelima koja je odnijela voda protegnut će se do grada Wuhana, 220 km nizvodno od brodoloma, objavile su vlasti u srijedu ujutro.

Na licu mjesta pod jakom kišom spasioci su, uz pomoć stotinjak ronioca, nastavili pretraživati olupinu Dongfangzhixinga (“Zvijezda istoka”) koja prevrnuta strši iz zone gdje se dogodila nesreća broda.

Čini se da će broj mrtvih biti velik s obzirom da su putnici većinom bili umirovljenici koji su ostali zarobljeni u unutrašnjosti broda.

Brod se prevrnuo u manje od dvije minute u ponedjeljak navečer u snažnoj oluji, dok je na njemu bilo 458 putnika i članova posade, prema najnovijim službenim podacima. Nije spomenut nijedan strani državljanin.

Trup broda je prerezan u utorak, po agenciji Xinhua, a troje preživjelih izvučeno ispod olupine.

Očekujući rezultate istrage, Ministarstvo prometa istaknulo je da brod kapaciteta 534 osoba nije bio prekrcan.

Pozivi u pomoć iz olupine broda

Kineski mediji su objavili kako su spasioci čuli kako ljudi dozivaju u pomoć iz prevrnute olupine broda, pa su ronioci u utorak spasili 65-godišnju ženu, a kasnije još dva muškarca koji su bili u olupini.

Pozivi u pomoć su se čuli jučer, ali nije poznato da li se čuju i danas.

Kineska nacionalna televizija je javila da će spasioci možda upotrijebiti i ogromni kran kako bi pridržavao brod dok sijeku olupinu.

Brod je u utorak pretraživalo 13 ronilaca, a vojska je potvrdila da će još 170 ronilaca stići danas, navodi AP.

Među preživjelima su kapetan i glavni inženjer broda koji su privedeni, a Xinhua je javila kako su njih dvojica, među ostalim, rekli da je brod brzo potonuo.

Državni mediji su potvrdili da se na brodu nalazilo 405 kineskih putnika, uglavnom starosti od 50 do 80 godina, dok su ostali na brodu bili članovi posade i zaposlenici turističke agencije koja je organizirala put.

Izvor: Agencije