Sve manji izgledi za dogovor o promjeni imena Makedonije

Hristijan Mickoski je Wessu Mitchellu odgovorio u opširnom pismu (Al Jazeera)

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i opozicija mogli postići bilo kakav dogovor o ustavnim promjenama u skladu s Prespanskim sporazumom o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Republika Sjeverna Makedonija.

Koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE odlučila je napustiti parlamentarnu debatu o izmjeni Ustava kojom bi se trebao provesti dogovor s Grčkom o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija.  

Uz ostalo, u Ustav bi trebala biti ugrađena i odrednica da nema promjena granica, te da zemlja nema teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj.

Mogući vanredni izbori

Za usvajanje ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 120 izaslanika.

Ne bude li osigurano 80 glasova, bit će raspisani prijevremeni izbori.

Sobranje bi u četvrtak trebalo nastaviti raspravu o izmjeni Ustava.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski prethodno je i američkom zvaničniku Wess Mitchellu poručio da opozicija ostaje pri stavu  da je za njih sporazum s Grčkom neprihvatljiv.

Mitchellu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nije odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Mickoski u opširnom odgovoru objašnjava Mitchellu da je Prespanski sporazum štetan za nacionalni interes i za interese države te da je kao takav neprihvatljiv za VMRO-DPMNE i za većinu građana Makedonije, što su je pokazano i na nedavno održanom referendumu.

SAD razočaran VMRO-DPMNE-om

“Ne mogu shvatiti kako ovaj sporazm može doprinijeti miru i sigurnosti ukoliko ga odbacuje većina makedonskih građana i ukoliko se ovim sporazumom poništavaju sva stečena prava Republike Makedonije kao nezavisne države”, naveo je Mickoski, prenijeli su makedonski mediji.

Mitchell je u utorak uputio pismo Mickoskom u kojem je istakao da je zvanični Washingtonu razočaran načinom djelovanja lidera VMRO-DPMNE i funkcionera te stranke na referendumu i tokom skupštinske rasprave o prijedlogu za reviziju Ustava.

Mickoski, međutim, u pismu Mitchellu kaže da je djelovanje njegove stranke u Sobranju usklađeno sa stavovima o neprihvatanju sporazuma, o čemu, kako je naveo, postoji jednoglasna saglasnost poslaničke grupe VMRO-DPMNE-a, a također je usklađena i s rezultatima referenduma i odlukom makedonskih građana.

“U mogu Vas uvjeriti da, ukoliko postoje određene informacije o prijetnjama ili bilo kakvim pokušajima za utjecaj prilikom donošenja odluke od poslanika VMRO-DPMNE-a, to sigurno nije iz redova moje stranke. Ne prihvatam takav način rada i osuđujem ga”, poručio je, između ostalog, Mickoski.

Vladajuća Socijaldemokratska partija Makedonije premijera Zaeva, oštro je pak reagirala na takav odgovor Mickoskoga.

Kotzias prva žrtva Prespanskog sporazuma

U priopćenju SDSM se navodi da je Mickoski u očima demokratskog sveta “sramota za Makedoniju”, te kako je očigledno da Mickoski ima problem sa članstvom Makedonije u EU i NATO.

Iz te vladajuće stranke su poručili također da će raspisati vanredne parlamentarne izbore, “ako (opozicija) nastavi blokirati budućnost Makedonije u narednih nekoliko dana”.

Prva žrtva Prespanskog sporazuma je ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias koji je danas  podnio ostavku zbog neslaganja s ministrom odbrane oko provođenja sporazuma Atene i Skoplja o novom imenu za makedonsku državu.

Premijer Aleksis Cipras prihvatio je Kotziasovu ostavku i poručio da će on preuzeti dužnost šefa diplomatije kako bi osigurao uspješnu primjenu sporazuma iz Prespe.

Kotziasova ostavka uslijedila  je nakon sastanka vlade i rasprave s ministrom odbrane Panosom Kammenosom zbog sporazuma Atene i Skoplja. Kammenos je lider manje članice vladajuće koalicije koja se protivi sporazumu sa Skopljem i prijeti da će napustiti koaliciju ako sporazum dođe u parlament na ratifikaciju.

Izvor: Agencije