Sve niži kreditni rejting Grčke

Bonitetna agencija Standard and Poor's snizila je kreditni rejting Grčke na stepen iznad nivoa koji ukazuje na rizik od bankrota. Agencija upozorava zvaničnu Atinu da nema mnogo vremena za postizanje sporazuma sa kreditorima.

„Smatramo da prolongiranje pregovora sa kreditorima može dovesti do novog odliva depozita i, prema najgorem scenariju, gubitka pristupa finansiranju, što bi sve moglo dovesti do isključenja Grčke iz eurozone“, navodi ova agencija.

Grčka želi da joj se omogući emisija većeg obima kratkoročnih obveznica kako bi mogla da pokrije potrebe za finansiranjem. Trenutni limit emisije te vrste vredonosnih papira, prema propisima Evropske centralne banke, iznosi 15 milijardi eura godišnje.

Detaljne analize

Nakon što je Europska središnja banka ograničila zaduživanje Grčke na tržištima kapitala, jedino što je toj zemlji preostalo jest program nazvan “Izvanredni pristup financijama” (Emergency liquidity access).

To će se, također, zatvoriti ukoliko Grčka napusti program mjera štednje, za što su dali jasan signal da hoće – i to do kraja ovog mjeseca.

Grčkoj središnjoj banci odobreno je 59 i pol milijardi eura kako bi servisirala domaće kreditore.

Međutim, trošenje tih sredstava je pod strogom kontrolom vijeća Europske središnje banke, koje svaka dva tjedna detaljno analizira kome se novac posuđuje i u koje svrhe.

No, taj program je samo kratkotrajan, a dugoročno rješenje spora Tsiprasove vlade i međunarodnih kreditora se ne nazire.

Podrška grčkog naroda

Savjeti i mišljenja stižu sa svih strana, između ostalog i iz Portugala, zemlje koja još prolazi kroz rigorozne mjere štednje.

“Nema dileme. Ako uzmemo u obzir da je za ekonomski oporavak i vraćanja reputacije ključno, kao što je bio slučaj i s Portugalom, da se ispoštuju financijski kompromisi. S obzirom na to da smo bili samokritični, i da nismo išli linijom manjeg otpora na putu vraćanja kredibiliteta i ekonomskog rasta, prirodno je da isto zahtijevamo i od Grčke”, rekao je Antonio Pires de Lima, portugalski ministar ekonomije.

Međutim, iako mu je uskraćena podrška Europe, ima podršku grčkog naroda.

“Vjerujem da trenutačna vlada drži konce u svojim rukama. Moram reći da ne možete uvijek pognuti glavu. Grčka i još 180 drugih zemalja u svijetu mogu samostalno opstati i sami riješiti svoje probleme. Mislim da mi idemo upravo u tom smijeru”, smatra Fotini Pantazi, stanovnica Atene.

“Teško vrijeme…Ni Varoufakis ni bilo tko drugi nas ne može izbaviti iz trenutačne situacije. Međunarodni kreditori nam ništa neće pokloniti. Ništa nije besplatno. Novac koji smo posudili ćemo kad-tad morati vratiti. Kako ćemo ga vratiti, samo Vlada zna. Ali teška vremena su još pred nama”, smatra Stavros Mistakidis, 78-godišnji umirovljenik iz Atene.

Vlada odlučna u stavu protiv mjera štednje

Mjesec prije nego što je Syriza došla na vlast, blizu 12 milijardi eura povučeno je iz grčkih banaka. Od tada su njihove dionice izgubile između 25 i 30 posto na vrijednosti.

Premijer Alexis Tsipras čvrsto je pri stavu da njegova vlada neće produžiti program mjera štednje, koji istječe krajem ovog mjeseca.

Naprotiv, poništio je neke od nepopularnih mjera koje su nametnuli međunarodni kreditori – zaustavio je više privatizacijskih poslova, podigao je minimalne plaće i vratio na posao veliki broj otpuštenih radnika iz javnog sektora.

Ukoliko premijer Tsipras nastavi odbijati suradnju s međunarodnim kreditorima, čak i s postojećim financijskim programima, Grčka će ostati bez novca do sredine ožujka.

Izvor: Al Jazeera i agencije