Sve oči uprte u El Clasico

U subotu poslije podme se na stadionu Camp Nou igra prvi El Clasico ove sezone. U jednom od najvećih svjetskih derbija saznat ćemo da li će Barcelona uspjeti smanjiti zaostatak za Realom i učiniti prvenstvo zanimljivim, ili će madridski tim s novom pobjedom dobiti snažan vjetar u leđa u trci za titulu, na koju čeka četiri godine.

Za milione ljubitelja nogometa širom svijeta španski El Clasico prava je poslastica. Isto misle i njegovi akteri.

“Nema ništa bolje od El Clasica. Uvjeren sam da je san svakog nogometaša da nekad igra ove utakmice. Imao sam sreću igrati ovakve utakmice u Španiji i Ligi prvaka. Ono što svi želimo je uživati u tom spektaklu”, kaže trener Reala Zinedien Zidane, koji se okušao u tom derbiju i kao igrač, i kao trener.

Zidaneova ekipa u ovoj sezoni još ne zna za poraz, ne samo u Primeri, već u svim takmičenjima. Lideri su prvenstva te zemlje, s najboljom gol-razlikom i prosjekom od preko tri gola po utakmici.

Barcelona je druga na tabeli, sa šest bodova zaostatka. Zato Katalonci El Clasico vide kao najbolju priliku da smanje zaostatak.

Igraju tri hrvatska nogometaša

“Svjesni smo da bi u slučaju njihove pobjede među nama nastala velika bodovna razlika, zato ćemo se boriti da do toga ne dođe. Ipak, ukoliko se to dogodi, ni tada ništa nije gotovo. Sačekat ćemo da vidimo kako će sve to izgledati, treba biti svjestan da će se igrati pred našim navijačima, na Camp Nou”, kazao je Luis Enrique, trener Barcelone.

Koliko se Enrique uzda u podršku s tribina, toliko je Zidane ohrabren odličnom formom svog najboljeg igrača Cristiana Ronalda. Portugalac je najbolji strijelac prvenstva sa deset golova.

“Itekako me interesira Cristianovo raspoloženje, to utječe i na ostale igrače. On zrači nevjerovatnom energijom i raduje me što je i dalje veoma fokusiran i željan borbe. Osvojio je sve što se moglo, ali još je željan igre. To je idealno za klub”, rekao je Zidane.

Očekuje se da će u ovom nogometnom spektaklu učestvovati i tri hrvatska nogometaša. Luka Modrić i Mateo Kovačić trebali bi biti u prvoj postavi Reala, a protiv njih u dresu Barcelone trebao bi igrati Ivan Rakitić.

Izvor: Al Jazeera