Sve oči uprte u Evropsku centralnu banku

Burza, Frankfurt
U strukturi ekonomija Njemačke, SAD-a ili Japana, kaže Ljubo Jurčić, za sada se ne mogu vidjeti loši elementi koji bi mogli dovesti do globalne krize (Reuters)

Oči svih sudionika na globalnim financijskim tržištima uprte su u današnje zasjedanje Europske središnje banke (ECB) na kojem bi središnja banka mogla učiniti najodvažniji potez u svojoj 16-godišnjoj povijesti – donijeti odluku o tiskanju novca i kupovinama državnih obveznica kako bi poduprla posustalo 19-člano gospodarstvo eurozone i rekordno nisku inflaciju.

Posljednjih dana, u ozračju takvih špekulacija, na europskim su tržištima dionica u očekivanju poticajnih mjera ključni burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u sedam godina, prenosi Hina. 

Jak pritisak na euro

Na valutnim tržištima pritisci na jedinstvenu europsku valutu jačali su, spustivši njezin tečaj na najniže razine u posljednjih 11 godina prema dolaru, a trenutno se kreće nešto ispod 1,16 dolara.

Euro je skliznuo i prema drugim važnim svjetskim valutama, uključujući švicarski franak, japanski jen, dansku krunu itd.

Pritisci na euro dodatno su prošloga tjedna ojačali nakon vijesti da je pravni savjetnik Europskog suda pravde izjavio da je program kupovina obveznica Europske središnje banke (ECB) u skladu sa zakonom pod određenim uvjetima.

Program težak stotine milijardi eura

Pedro Cruz Villalon savjetovao je, naime, suce toga Suda da odobre spomenuti program kupnje imovine, program poticaja prvotno uveden 2012, uz uvjet da ECB ne bude izravno uključen u program pomoći zemljama koje će imati koristi od toga programa.

Financijska tržišta prognoziraju da će Upravno vijeće ECB-a u četvrtak objaviti planove o provedbi nekog oblika kvantitativnog ublažavanja na svom zasjedanju, napominje Reuters, dodajući da i druge središnje banke u svijetu koriste takav program za poticanje gospodarskog rasta.

Špekulira se da bi taj program mogao iznositi najmanje oko 500 milijardi eura tijekom 18 mjeseci, a neki da bi mogao biti i dvostruko veći od toga.

Izvor: Agencije