Sve prljavije kampanje pred izbore za čelnika Srbije

Nataša Jeremić, supruga kandidata na predsjedničkim izborima u Srbiji Vuka Jeremića, odbacila je u utorak optužbe funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Milenka Jovanova da upravlja narkotržištem u Srbiji i istakla kako ne prihvata izvinjenje premijera i suprugovog rivala na izborima Aleksandra Vučića zbog izjave Jovanova.

“Strašno je što ovo izgovaram. Ja nikada nisam bila u kontaktu sa bilo kakvim narkoticima. Ja deset godina nisam popila čašu vina i nije tajna zašto. Deset godina se borimo da dobijemo bebu i on to zna, Aleksandar Vučić to zna i strašno je što je dopustio da ovakvo saopštenje izađe u javnost”, rekla je Nataša Jeremić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Uvjerena je kako saopćenje Jovanova nije izašlo u javnost bez znanja lidera SNS-a te ističe kako on to nije smio dopustiti.

‘Možda mi i drogu podmetnu’

Upitana hoće li podnijeti tužbu, odgovorila je “najverovatnije”, ali i da će se najprije konsultirati s advokatom, a ako bude odlučila tužiti nekoga, to će biti Vučić.

Ona je rekla kako se plaši jer ne zna šta još može očekivati od SNS-a.

“Možda mi sutra i drogu podmetnu”, rekla je Nataša Jeremić, bivša novinarka Radio-televizije Srbije, koja se na kraju konferencije zahvalila kolegama s RTS-a koji su joj došli dati podršku.

Vučić se ranije u utorak izvinio građanima Srbije “zbog pogrešne izjave Jovanova na račun Nataše Jeremić” i poručio kako neće dozvoliti napade na porodice kandidata bivšeg režima, poput njihovih napada na njegovu porodicu.

“Užasno mi je žao što je bilo ko morao da čuje takvu glupost koja je došla iz redova moje stranke. To je jedna glupost na njihovih 1.000 divnih rečenica, kojih se ne odriču zato što, kad treba nešto da kažete o Vučiću, sve je dozvoljeno. Udri po porodicu, udri po svima, to nije dete, to je zlikovac, treba ga ubiti…”, kazao je on.

‘Postoji li crvena linija’

Politički analitičari ocjenjuju da će, kako se približavaju izbori, kampanja biti sve oštrija i da su sami kandidati odgovorni za to.

“Mislim da bi opozicioni kandidati trebalo da naprave pakt, jednu vrstu sporazuma, kako će oni do kraja kampanje funkcionisati. Da li postoji ta crvena linija preko koje neće preći i da ta crvena linija znači da će oni najozbiljniji kandidati bojkotovati izbore”, ističe Cvjetin Milivojević.

Za takvo nešto kandidati imaju još 10 dana s obzirom na to da će izbori biti održani 2. aprila.

Izvor: Al Jazeera i agencije