Sve traženija sigurnosna i nadzorna oprema

U Beogradu se održava Adria Security Summit, najveći skup i sajam sigurnosne i nadzorne opreme u regiji. Prvi ovakav skup održan je u Sarajevu prošle godine. Cilj je pospješiti razvoj nove ekonomske grane saradnjom regionalnih udruženja, proizvođača, instalatera i distributera sigurnosne opreme.

Proizvodnja sigurnosne opreme i sistema je u ekspanziji. Sigurnosni rizici za kompanije i pojedince su sve veći. Iz tog razloga, na ovakvim skupovima se dileri i proizvođači sigurnosne opreme iz regije upoznaju sa stanjem na svjetskom tržištu i međusobno se povezuju.

“Trend je da se korištenje tjelesne zaštite značajno smanjuje, i cijene se smanjuju, i broj zaposlenika se smanjuje, i normalno profitabilnost takvih kompanija. A s druge strane, uporaba tehničke zaštite, specijalno, danas je sve više i više softvera. Nekada je bio hardver, sada je sve više softver i usluge, ali specijalne usluge. Usluge inženjeringa, integracije i specijalnih rješenja”, rekao je Boris Popović iz Alarm Automatike.

Svi iz Slovenije

Samo pet proizvođača na području Balkana bavi se proizvodnjom sigurnosne opreme i svi su u Sloveniji, ali potreba za tom opremom je velika.

“Danas je ovdje prisutno 25 zemalja svijeta. Svi ti gosti dolaze ispred proizvođača i ovo jeste susret proizvođača, sistem integratora, distributera u našoj regiji, instalaterskih kompanija, projektantskih kuća, i end usera, security menadžera”, kazao je Mahir Hodžić iz organizacije Adria Security Summita.

Oni se, osim što pričaju o međusobnom povezivanju, upoznaju i s poboljšanjima proizvoda, kao i novim tokovima na tržištu.

“Tendecije na tržištu bezbednosne opreme se menjaju, pa više nije bitno toliko zaštititi objekte kada u njima nema nikog, već je bitno zaštititi osobe koje se nalaze u tim objektima”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Upozorenje o napadu

Osim zaštite, korisnicima je bitno i da je ona neprimjetna, pa oprema mora biti efikasna poput pametnih telefona.

“Statistike u Evropskoj uniji pokazuju da se rizici od napada i krađa drastično mijenjaju i povećavaju, pa su sistemi za osiguranje na otvorenom sve traženiji. Vanjski sistemi su bitni upravo zbog toga, jer ako ste u objektu, na vrijeme dobijate upozorenje o napadu i tako ste zaštićeni”, rekao je Marco Zittino iz AVS Electronicsa.

Samit je zajednička inicijativa komora za privatnu sigurnost iz regije. Samit, koji polako postaje tradicionalan, trebalo bi pomoći razvoj ove malo poznate privredne grane. Sljedeći će biti održan također u jednom od gradova regije.

Izvor: Al Jazeera