Sve veći broj letova okupatora iznad Golanske visoravni

Golanska visoravan, Sirija, Izrael
Izrael je zatvorio svoj zračni prostor na granici sa Sirijom zbog mogućih iranskih napada (EPA)

Sve su češći upadi okupacijske vojske na području okupirane Golanske visoravni, izvještava dopisnik Al Jazeere i dodaje kako avioni izraelske vojske lete nisko.

U izvještaju piše kako oružana sirijska oporba ima kontrolu nad većinom područja koja graniče s okupiranom Golanskom visoravni.

Brigada “Khalid ibn al-Waleed”, jedna od frakcija oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ima kontrolu nad Yermoukom, koji se nalazi na graničnom trokutu između okupirane Palestine, Sirije i Jordana.

Izrael zatvorio zračni prostor

Prije sedam dana izraelske su vlasti zatvorile svoj zračni prostor na granici sa Sirijom i na prostoru okupirane Golanske visoravni, iz predostrožnosti zbog mogućih iranskih napada.

Izraelski dnevni list Yedioth Ahronoth piše da je izraelska vojska “u pripravnosti u slučaju iranskih napada”, koji bi mogli uslijediti kao odgovor na napad na vojnu bazu T-4 u provinciji Homs od 9. aprila, kad je poginulo sedam iranskih vojnika.

List Haaretz navodi kako je Izrael obavijestio Sjedinjene Američke Države i Rusiju da će se aktivirati ako bude napadnut od Irana unutar sirijskog teritorija.

Izvor: Al Jazeera