Sve veći broj žrtava civila u Afganistanu

Prvi put od 2009. godine više civila je ubijeno u kopnenim borbama nego u napadima improviziranim eksplozivnim napravama (AP)

Broj civila ubijenih i ranjenih u Afganistanu porastao je za 22 posto u 2014. godini, priopćili su Ujedinjeni narodi, dok su se NATO-vi vojnici povukli iz borbe ostavljajući Vladine snage da se bore protiv talibanske pobune.

Misija pomoći Afganistanu UN-a (UNAMA) pripisala je rast broja civilnih žrtava intenziviranju borbi na terenu, što je rezultiralo s ukupno 10.548 civilnih žrtava u prošloj godini, u usporedbi sa 8.637 ubijenih civila u 2013. godini, prenosi Fena.

Broj civilnih pogibija porastao je za 25 posto, na 3.699, dok je broj ranjenih porastao za 21 posto, na 6.849.

Ukupna brojka civilnih žrtava najviša je zabilježana u pojedinačnoj godini otkako je UN počeo prikupljati takve podatke u 2009. godine, prenosi AFP.

Ukupan broj civilnih žrtava od 2009. godine sada iznosi 17.774 ubijenih i 29.971 ranjenih.

Više stradalih u borbama

UNAMA je ranije uočila rast civilnih žrtava povezan s intenziviranjem borbi između Vladinih i pobunjeničkih snaga, u svom posljednjem izvještaju objavljenom u srpnju 2014. godine.

Prvi put od 2009. godine više civila je ubijeno u kopnenim borbama (34 posto) nego u napadima improviziranim eksplozivnim napravama, bombama ručne izrade, koje su ranije bile najveći ubojica.

Izvještaj navodi da je korištenje rastućeg broja eksplozivnih oružanih sustava, kao što su minobacači, rakete i granate u područjima naseljenim civilima, rezultiralo “katastrofalnim posljedicama”.

U 2013. godini UN je procijenio da su tri četvrtine civilnih žrtava izazvali “antivladini elementi” (72 posto), daleko više od broja izazvanog djelovanjem vladinih i međunarodnih snaga (14 posto).

Izvor: Agencije