Sve više Amerikanca krivi Trumpa za blokadu

Ispitivanje javnog mnjenja pokazuje kako 51 posto odraslih Amerikanaca smatra da je Trump najodgovorniji za prekid finansiranja savezne Vlade (EPA)

Sve veći broj Amerikanaca krivi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za djelimičnu finansijsku blokadu, zbog čega će zaposleni u saveznoj Vladi i ove sedmice ostati bez plate, pokazali su rezultati ankete koju su proveli agencija Reuters i Ipsos.

Anketa pokazuje kako republikanci većinom podržavaju Trumpovu odluku da ne odobri budžet ako njime ne bude predviđeno finansiranje zida na granici s Meksikom novcem američkih poreznih obveznika.

Ispitivanje javnog mnjenja, provedeno od 1. do 7. januara, pokazuje kako 51 posto odraslih Amerikanaca smatra da je predsjednik najodgovorniji za prekid finansiranja savezne Vlade, koji je ušao u 19. dan.

Stranačka ‘krivica’

To je je za četiri procentna poena više u odnosu na rezultate sličnog ispitivanja povedenog od 21. do 25. decembra prošle godine.

Da su predstavnici demokrata u američkom Kongresu krivi za krizu finansiranja Vlade smatra 32 posto ispitanih, dok sedam procenata vjeruje kako su za to krivi republikanci.

Ti podaci su skoro isti u odnosu na ranije ispitivanje javnog mnjenja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije