Sve više članica UN-a protiv smrtne kazne

Iako takva rezolucija ne bi bila obavezujuća, diplomate navode da bi povećala moralni pritisak (Reuters)

Rekordnih 110 zemalja podržalo je rezoluciju kojom Ujedinjeni narodi (UN) svake druge godine pozivaju na ukidanje smrtne kazne u svijetu.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan, Kina, Iran, Indija, Sjeverna Koreja i Sirija neke su od 39 zemalja koje su u ponedjeljak glasale protiv te rezolucije, koju je izglasala Generalna skupština UN-a. Suzdržano je bilo 36 zemalja.

Na prethodnom glasanju 2010. godine 107 zemalja podržalo je tu rezoluciju.

Države Evropske unije, Australija, Brazil i Južnoafrička Republika neke su od zemalja koje najviše podržavaju ukidanje smrtne kazne.

Vlasti Norveške, koja je imala ključnu ulogu u promoviranju rezolucije, saopćile su da je povećana podrška „sjajan rezultat“.

Nova francuska Vlada pokrenula je kampanju zajedno sa nekoliko drugih država, kako bi sve članice Generalne skupštine u decembru usvojile rezoluciju, pozivajući na moratorij na smrtnu kaznu.

Spor progres

Iako takva rezolucija ne bi bila obavezujuća, diplomate navode da bi povećala moralni pritisak.

Svjetski kongres protiv smrtne kazne održat će se u Madridu u junu.

Prema podacima UN-a, blizu 150 zemalja ukinulo je smrtnu kaznu ili je uvelo moratorij.  

Organizacija Amnesty International (AI) saopćila je da su u Kini pogubljene „hiljade“ zatvorenika u 2011. godini, ali da je teško utvrditi tačan broj.  

Iz ove organizacije rečeno je i to da su Iran, Irak i Saudijska Arabija pogubili stotine ljudi.

Međutim, AI tvrdi da je progres spor, ali vidljiv. Prošle godine je američka savezna država Illinois postala 16. država u SAD-u koja je ukinula smrtnu kaznu.

Izvor: Agencije