Sve više jemenskih izbjeglica u Somaliji

Jemenske izbjeglice preko lučkog grada Adena bježe u kampove u Somaliji koji su već prepuni. Strahuje se da ta zemlja neće biti u stanju izboriti se sa velikim brojem izbjeglica.

Vrijeme je za ručak u tranzitnom kampu za jemenske izbjeglice u lučkom gradu Bosasso na sjeveroistoku Somalije.

Danas neće dobiti ništa osim hurmi i keksa. U grupi koja je tek stigla u kamp nalazi se Talal Ahmed Muhamed koji je ranjen u borbama u Adenu.

„Vozio sam kola hitne pomoći kada me je pogodila granata. Radili su mi tri operacije na nozi. Bio sam prisiljen izbjeći sa svojom porodicom jer sam se plašio za njihovu sigurnost. Uz to, nisam bio u stanju zarađivati za život“, kaže.

Jemenske izbjeglice u valovima neprestano pristižu u Somaliju, bježeći od rata u svojoj zemlji. Stotine su prebačene u grad Qardo, čeitiri sata vožnje udaljen od Bossasa. Kao sklonište im služi zgrada univerziteta u tom gradu.

Djeca odvojena od roditelja

Među izbjeglicama ima i djece koja su tokom putovanja odvojena od roditelja. Mnogi od njih ne znaju ništa o svojim porodicama, poput 12-ogodišnjeg Hashima Qasima.

„Ponekad nam daju da jedemo, a ponekad ne. Nemamo ništa. Nema mlijeka ni soka. Rado bih se vratio kući, ali ne znam gdje je sada moja porodica“, govori ovaj dječak.

Novinar Al Jazeere Mohammed Adow iz Qardha javlja:

„Veliki broj jemenskih izbjeglica koje pristižu u Somaliju premašuje kapacitete humanitarnih organizacija i lokalnih zajednica. Osim toga, hiljade somalijskih državljana koji su živjeli u Jemenu sada se zbog rata vraćaju u svoju zemlju.“

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera