Sve više libijskih porodica bježi

Kriza u Libiji ujedinila je njene susjede, koji, iako nisu nužno politički saveznici, počinju sarađivati. Sve razlike i gorka prethodna iskustva ostavljeni su po strani u trenutku kada se pojavila opasnost da bi kriza u Libiji mogla ugroziti sigurnost njihovih država.

Sve više libijskih porodica bježi. Stotine se pokušavaju spasiti od nasilja u glavnom gradu Tripoliju, odlazeći prema Misrati.

„Jedna granata je pala na ulicu, otprilike 100 metara od moje kuće. Moj zet je došao iz Bungašira, koji je pored aerodroma. Sreo sam prijatelja koji je napustio drugi dio grada, a njegova porodica za njim. Svi pričaju o tragediji“, kaže jedan Libijac.

On je, zapravo, pripadnik milicije iz Misrate, koji predvodi napade na Tripoli. Pokušavaju preuzeti kontrolu nad aerodromom, a porazila ih je suprotstavljena milicija. Borbe traju skoro mjesec dana i u njima je život izgubilo najmanje 200 ljudi.

Organiziranje skloništa

Sada je glavni grad Libije za mnoge postao previše opasan. Ljudi iz Misrate organiziraju skloništa za svoje sljedbenike.

„Vidite ljude kojima pružamo finansijsku podršku. Omogućavamo im besplatan smještaj i stalno držimo na oku njihove potrebe“, izjavio je Bader Alsharkasi, upravitelj zajednice skloništa.

Turistička naselja pretvorena su u smještaj za porodice ugrožene borbama.

Oni sa sigurne udaljenosti posmatraju kako Libija klizi prema građanskom ratu, a nekadašnji saveznici u borbi protiv režima bore se jedni protiv drugih. Njihovi napadi doveli su do zatvaranja brojnih ambasada i odlaska međunarodnog diplomatskog osoblja iz Libije.

Izvor: Al Jazeera i agencije