Sve više Mađara iseljava iz Srbije

U Srbiji živi gotovo 254.000 Mađara, a najviše ih je u Subotici, gdje čine većinu stanovništva i gdje se mađarski govori na svakom mjestu.

Knjige se štampaju na tom jeziku, a i nastava na mađarskom može da se sluša od vrtića do fakulteta. Najveći problem te manjine je iseljavanje iz Srbije.

Al Jazeerina ekipa posjetila je kuhara Krisztiana Tereka, 28-godišnjeg kuhara iz Subotice, koji u kuhinji radi osam godina. Kako da kuha nacionalna jela Mađara, poput perkelta, naučio je od starije kuharice. Tu tradiciju želi da sačuva.

“Mađari jedu ljuto, ali mi to ne radimo, nego koristimo našu domaću papriku od koje dobija ovaj izgled i ukus. Ovaj perkelt vole i Srbi i Mađari”, kaže Terek.

Krisztian Takacs je Mađar i novinar iz Subotice. Govori oba jezika. Smatra da se Mađarima u Srbiji poštuju sva ustavno zagarantovana prava. Jezik se koristi u institucijama, a uči od vrtića do fakulteta.

“Ono što čini svakodnevni život u tom pogledu jeste da nismo ništa u podređenom položaju nego većinsko stanovništvo, ali tu moram da podvučem – u Subotici je mađarsko stanovništvo većinsko, ali ako gledamo na globalu mi jesmo manjina u Srbiji”, kaže Takacs.

U Srbiji živi 253.900 Mađara, koji čine 3,5 posto ukupne populacije u ovoj državi. Za 10 godina broj Mađara u Srbiji smanjio se za 39.400, javlja Al Jazeerin novinar Đorđe Kostić.

“Mađari su najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji. Međutim njihov broj se između dva popisa naglo smanjio. Razlozi su viskok mortalitet i iseljavanje”, javlja Kostić.

Odlaze sa plodne zemlje

U Evropsku uniju iz Subotice mjesečno odlazi 40 ljudi, a među njima je najviše Mađara.

U Nacionalnom savjetu te manjine kažu da su stoljećima u Srbiji uspostavljali svoju tradiciju i kulturu, ali da je trend posljednjih godina takav da ljudi napuštaju svoju plodnu zemlju.

“Kada u Vojvodini pogledate jedno seme koje puštate da pada u zemlju, odmah niče nešto od toga. Dakle, koliko smo siromašni? To je jedan apsurd ovog života u kojem normalno mladi čovek ne razmišlja o tome nego oni vide da ako odem u Nemačku 1.000 evra ću dobiti. I onda krenu i bilo koji posao će prihvatiti, bilo šta”, navodi Jeno Hajnal, predsjednik Mađarskog nacionalnog savjeta.

Glumica Marta Beres uvježbava monodramu “Šou jedne devojke”. Predstavu mađarskog pisca igra na oba jezika već četiri godine. Ima poslovne ponude iz Budimpešte, međutim, ne razmišlja o odlasku.

“Mislim da sam sa razlogom rođena u ovoj državi i da sam ove nacionalnosti. Možda sam zbog toga srećan čovek da to tako doživljavam, ali ja zaista volim u ovoj državi”, kaže Marta.

Perkelt kuhara Krisztiana Tereka je gotov za dva i po sata. Specijalitet je u većini lokalnih restorana. Međutim, u tim restoranima sve je manje gostiju, ali i zaposlenih. Razlog za to je prosječna plata od 344 eura.

Izvor: Al Jazeera