Sve više oboljelih od žute groznice u Sudanu

Komarci su glavni krivci za širenje žute groznice (AP)

Broj ljudi za koje se vjeruje da su umrli od žute groznice koju prenose komarci u sudanskoj oblasti konflikta Darfuru se udvostručio u roku od sedam dana na 67 od ukupno prijavljenih 197 slučajeva, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prije sedam dana sudansko Ministarstvo zdravstva je objavilo da ima 84 slučaja sumnjivih na žutu groznicu, od čega 32 sa smrtnim ishodom, prenosi AFP.

Sudanske zdravstvene vlasti očekuju rezultate iz jedne senegalske laboratorije kojima bi se potvrdila dijagnoza, što bi bio prvi korak ka programu vakcinacije protiv žute groznice.

Vakcinacija u decembru

Predviđa se da bi vakcinacija mogla početi prvih dana decembra.

Ne postoji specifična metoda liječenja ovog virusnog oboljenja, koje se sreće u tropskom pojasu Afrike, a mjere prevencije su mreže protiv komaraca, sredstva za odbijanje tih insekata, nošenje dugačke odjeće i, prije svega, vakcinacija, prenosi Tanjug.

Izbijanje žute groznice u Južnom Kordofanu, dijelu Sudana, odnijelo je 2005. godine tokom pet mjeseci 163 života od ukupno prijavljena 604 oboljela, a u januaru prošle godine od ove bolesti je u Obali Slonovače umrlo 35 ljudi.

Izvor: Agencije