Sve više Palestinaca štrajka glađu u izraelskim zatvorima

Zatvorenici svih političkih frakcija u Palestini učestvuju u štrajku glađu koji je započeo Barghouti, član Palestinskog zakonodavnog vijeća (EPA)

Zdravstveno stanje Marwana al-Barghoutija, palestinskog zvaničnika koji predvodi štrajk glađu u izraelskim zatvorima, znatno se pogoršalo osmog dana štrajka, javlja agencija WAFA pozivajući se na izjavu Komiteta za slobodu i dignitet.

Zatvorenici svih političkih frakcija u Palestini učestvuju u štrajku glađu koji je započeo Barghouti, član Palestinskog zakonodavnog vijeća i centralnog komiteta Fataha, zajedno s Karimom Younisom i Maherom Younisom, najstarijim zatvorenicima, koji su u izraelskom zatočeništvu od 1983. godine, te Diaaom al-Aghaom, koji je u zatvor stigao prije potpisivanja sporazuma u Oslu 1993. godine.

Ovaj komitet saopćio je da al-Barghouti odbija medicinsku pomoć.

Broj zatvorenika koji učestvuju u štrajku započetom 17. aprila, a kojem je cilj ukazati na loše uvjete i tretman zatvorenika, dostigao je 1.580.

Traže bolje uvjete

Issa Qaraqe, predsjednik Komisije za zatvorenike i bivše zatvorenike, kaže da će broj biti i veći. Komitet ističe da štrajkači žele vratiti prava koja su im oduzeta, a koja su postigli tokom ranijih štrajkova.

Zatvorenici traže da budu prebačeni u zatvore na okupiranoj teritoriji, a prema Ženevskoj konvenciji, što bi olakšalo njihovim porodicama da ih posjete, kao i da se uklone restrikcije u vezi s posjetama.

Traže i bolji tretman njihovih porodica na vojnim punktovima.

Ostali zahtjevi jesu: poboljšanje zdravstvene njege, produženje roka za posjetu sa 45 minuta na 90 minuta, omogućavanje zatvorenicama da primaju posjete bez zaštitnog stakla kako bi majke mogle zagrliti djecu, olakšavanje restrikcija i pristupa knjigama te pošiljkama u kojima su odjeća i hrana, vraćanje obrazovnih kapaciteta i postavljanje telefona kojima bi zatvorenici mogli komunicirati s porodicama.

Izvor: Agencije