Sve više posjetilaca Muzeju Muhammada Alija

Muhammad Ali je odrastao u Louisvillu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. U istom gradu će biti i ukopan u petak na ceremoniji otvorenoj za javnost.

Stanovnici Louisvilla se opraštaju od čovjeka koga su s ponosom zvali jednim od njih.

Muhammad Ali, najtalentiraniji bokser svih vremena, odrastao je u skromnoj kući na adresi 3302 Grand Avenue u Louisvillu.

Od kada je preminuo, brojni posjetioci dolaze ovamo da odaju počast bokserskoj legendi i vide gdje je živio Cassius Clay, kako se zvao prije nego što je promijenio ime u Muhammad Ali.

Mjesto snova

Na toj adresi živio je sa majkom Odessom, ocem Cassiusom i bratom Rahmanom, koji nam je ispričao kako je bilo živjeti sa Muhammadom.

“Kada sam se hrvao i boksao sa Muhammadom, svaki put me je pobijedio. Bio je veliki čovjek. Veoma mi nedostaje”, kaže Rahman Ali.

Muhammad Ali je živio u Louisvillu od pete do 20. godine života. Nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama u Rimu, vratio se kući. Ona nije bila samo krov nad glavom.

“Ova kuća je posebna jer je ovdje počeo sanjati – ne samo da postane prvak u teškoj kategoriji, već i da postane humanitarac i da pomaže ljudima”, navodi Evan Bochetto iz Muzeja Muhammada Alija.

Adaptirana kuća

Stanovnici Louisvilla su posebno vezani za Alija, koji se iz skromne porodice vinuo u legendu i postao uzor.

“Ostavio nam je obavezu da se svojski trudimo. Uvijek kažem sinovima da budu kao i on. Velike stvari dolaze iz Louisvilla u Kentuckyju, ali on je bio najveći”, kaže Terry Davis, stanovnik Louisvilla.

“Dom Muhammada Alija dugo je bio napušten. Kuća je adaptirana i ponovno otvorena kao muzej samo sedam dana prije nego što je preminuo”, izvještava reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Ali je bio heroj za ljude svih rasa.

Kako dan odmiče, sve je više posjetilaca koji žele posjetiti čuvenu Ružičastu kuću na Grand Aveniji, znajući da se Muhammad Ali uskoro zauvijek vraća u rodni grad.

Izvor: Al Jazeera