Sve više pristalica poligamije u SAD-u

U SAD-u je brak između više od dvoje ljudi ilegalan. Međutim, od kada je Vrhovni sud SAD-a nedavno dao zeleno svjetlo i dozvolio brak između osoba istog spola, pojavio se i novi pokret, koji se zalaže za poligamiju.

Pristalice ovih zajednica tvrde da, ako se brak više ne definira samo kao zajednica između jednog muškarca i jedne žene, također ne bi trebao biti ograničen na samo dvije osobe.

Za 17 godina u istočnom Texasu, Andrew Amelang, u poligamnoj zajednici, podigao je šestero djece sa tri majke – Ginny, Ann i Cheryl.

”Imamo četiri člana porodice i to nam pomaže da dijelimo teret”, kaže Cheryl.

Presuda Vrhovnog suda

Poligamija nije dozvoljena u SAD-u, tako da je Andrew u legalnom braku sa samo jednom od njegove tri partnerice. Ali, nada se da bi se to moglo promijeniti, nakon nedavne presude Vrhovnog suda SAD-a.

”Nakon što smo redefinirali ono što smo mislili da je zaista brak, čini se da su otvorena vrata drugim ljudima da se odluče za drugačiji izbor”, ističe Amelang.

U junu je Vrhovni sud SAD-a legalizirao brak između osoba istog spola, proširujući definiciju braka izvan okvira samo jedne žene i jednog muškarca. Pristalice poligamije tvrde da bi se brak također trebao definirati i kao brak između više od dvije osobe.

”Ako možete dozvoliti vjenčanje između dva muškarca, ili između dvije žene, mislim da bih trebala imati isto pravo”, tvrdi Andrew Amelang.

Ovaj argument dobija podršku. Stanovnik savezne države Montana nedavno je zvanično zatražio legalizaciju njegovog braka sa dvije žene, tvrdeći da ako je odobren brak između parova gdje su obje osobe istog spola, onda bi trebalo dozvoliti i poligamne zajednice.

”Svi dokazi u ovakvim poligamnim brakovima pokazuju da je to u suprotnosti s ravnopravnošću spolova. S obzirom na ono što znamo o poligamnim brakovima i imajući u vidu ono što znamo o brakovima između muškarca i žene, trebalo bi biti drugačije tretirano, čini se da je po zakonu”, smatra podnosilac zahtjeva za poligamiju Stephen Macedo.

Tolerancija se budi

Međutim, tvrdnje da njihov način života ugrožava ove žene kategorično odbijaju.

”Voljela bih kada bi me moj muž više poštovao zbog moje odluke. Ja nisam bila prisiljena na ovo”, kaže Cheryl, dok Ginny tvrdi da voli takav život i da se osjeća moćnije kao žena.

Prije deset godina samo pet posto Amerikanaca odobravalo je poligamne zajednice, a danas ih je 16 posto. Iako je i dalje ilegalno, čini se da se tolerancija u SAD-u budi.

Izvor: Al Jazeera