Sve više stradalih civila u Afganistanu

Najviše stradalih civila u napadima talibana (AFP)

Najmanje 3.021 civil poginuo je tokom prošle godine u Afganistanu, što je najveći broj poginulih civila od početka akcije zapadnih zemalja protiv talibana 2001. godine, objavila je u subotu Misija UN-a u Afganistanu (UNAMA).

Broj poginulih civila raste već četvrtu godinu, a u odnosu na 2010. kad je stradalo 2.790 osoba narastao je za osam posto. Za smrt civila, prema UNAMA-i, u 77 posto slučajeva odgovorni su talibani i ostale pobunjeničke skupine, 14 posto savezničke snage i afganistanske snage reda, dok se devet posto ne može pripisati nijednoj strani.

“Djeca, žene i muškarci u Afganistanu stradavaju u sve većem broju”, rekao je čelnik UNAMA-e Jan Kubis i zatražio od strana u sukobu da ulože maksimalan napor na očuvanju života civilnog stanovništva.

Više od 1.000 osoba stradalo je od improviziranih eksplozivnih naprava, navodi se u izvještaju.

Bombaši samoubice

Znatno su učestali napadi bombaša samoubica i eksplozije bombi na putu, a bombe su i uvjerljivo najčešći uzrok smrti civila – 967 ljudi je stradalo u ovakvim napadima.

U zračnim napadima snaga NATO poginulo je 187 civila.

Od 2007. godine, u nasilju u Afganistanu je ubijeno skoro 12.000 civila.

Civilne žrtve podrivaju napore Kabula i Washingtona za uspostavljanje stabilnosti Afganistana i uzrok su razmirica između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i međunarodnih snaga (ISAF).

Broj civilnih žrtava je povećan u vrijeme kada se strane snage pripremaju za povlačenje iz Avganistana 2014. godine.

Izvor: Agencije