Sve više zaraženih Zika virusom u Kolumbiji

Za sada u Kolumbiji nema zabilježenih slučajeva mikrocefalije povezane sa Zikom (Reuters)

Kolumbijske vlasti potvrdile su da je u toj državi, do sada, virusom Zika zaraženo 22.612 osoba, od čega je 2.280 trudnica.

Za još 3.033 osobe rade se analize, jer se sumnja da su i one zaražene.

“Ukupno 25.645 osoba je registrirano s virusom Zika u cijeloj zemlji, među kojima je kod 22.612 potvrđena zaraza, a kod 3.033 se još rade analize”, navele su kolumbijske zdravstvene službe.

Mikrocefalije za sada nema

Prethodno je priopćeno kako su u Kolumbiji registrirana tri smrtna slučaja povezana s virusom Zika.

“Kod tih pacijenata je otkrivena i neurološka bolest, Guillain-Barreov sindrom”, izjavila direktorica kolumbijskog Insituta za zdravlje Martha Lucia Ospina.

Stručnjaci su ranije sumnjali da virus može izazvati Guillain-Barreov sindrom, autoimunu bolest perifernog živčanog sustava.

Kolumbija je, uz Brazil, država koja je u svijetu najviše pogođena epidemijom virusa Zika, za kojeg se sumnja da kod beba može izazvati mikrocefaliju, oštećenje rasta lubanje i mozga.

Ranije je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio kako je najmanje 3.100 trudnica u Kolumbiji zaraženo virusom Zika, no zdravstvene službe su kasnije ublažile tu brojku.

“Za sada u Kolumbiji nema zabilježenih slučajeva mikrocefalije povezane sa Zikom”, rekao je Santos.

Moguće i 600.000 slučajeva

“Predviđa se da bismo mogli imati najmanje 600.000 slučajeva”, dodao je.

Po njegovim riječima, strahuje se i da bi Kolumbija mogla imati i do 1.000 slučajeva sindroma Guillain-Barrea.

Santos je kazao kako Vlada sada nije sigurna u ranija predviđanja do 500 slučajeva mikrocefalije povezane sa Zikom, temeljenom na podacima iz drugih zemalja koje se bore protiv ove bolesti.

Izvor: Agencije