Sve više žrtava u borbama u Jemenu

U sukobima u gradu Ma'ribu poginulo je 20 pripradnika pokreta Husi i boraca odanih svrgnutom predsjedniku Ali Abdullahu Salehu. Poginulo je i pet pripadnika Narodnog otpora. Borbe u Jemenu ne jenjavaju ni na jugu zemlje, u pokrajini Taiz.

U Taizu se nastavljaju borbe između Narodnog otpora, s jedne, i pokreta Husi i boraca odanih svrgnutom predsjedniku Salehu, s druge strane.

Snage međunarodne koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, izvele su šest zračnih napada na položaje pokreta Husi na zapadu grada.

Budući da se vode borbe za svaku ulicu i da raste broj civilnih žrtava, civili se sklanjaju u podrume kuća. U cijelom gradu su tek tri bolnice u funkciji i, kako navode ljekari, nisu u stanju primiti sve ranjenje. Uz to im nedostaje lijekova i medicinskog osoblja.

“Želimo uputiti apel Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i ukazati na tešku humanitarnu situaciju u Taizu. Također, želimo se obratiti za pomoć i drugim međunarodnim organizacijama koje djeluju u Jemenu. Taiz je u izuzetno teškoj situaciji”, rekao je ljekar Muhamed al-Qabbati.

Stanje na terenu nepromijenjeno

Borbe se vode i na zapadu pokrajine Ma'rib, koja graniči s glavnim gradom Sana'om.

Snage odane predsjedniku Abed Rabbo Mansur Hadiju pokušavaju ostvariti punu kontrolu nad glavnim putem koji povezuje grad Ma'rib sa Sana'om.

Snage međunarodne koalicije im i na tom frontu pružaju zračnu podršku i pomoć u vojnoj opremi i vozilima. Iako je od početka operacije prošlo više od sedam dana, stanje na terenu nije značajnije promijenjeno.

“Prvo, teren je izuzetno neprohodan, čak i za pješake. Drugo, pripadnici pokreta Husi i borci odani svrgnutom predsjedniku Salehu su minirali veliki dio terena. Također, snage odane predsjedniku Hadiju još se nisu u punom kapacitetu uključile u akciju”, napominje novinar Al Jazeere Salem Musanna.

Snage odane predsjedniku Hadiju ofanzivom u zapadnom dijelu pokrajine Ma'rib žele doći nadomak glavnog grada Sana'e, koju je pokret Husi zauzeo u septembru prošle godine.

Izvor: Al Jazeera