Svećenik: Muslimani i kršćani u Gazi zajedno će pobijediti Izrael

Muslimani i kršćani su ukopali kršćanku koja je ubijena u izraelskim napadima, kazao je Musallam (Reuters)

Katolički svećenik u Gazi i poznati humanista Manuel Musallam, koji je privukao pažnju svjetske javnosti nakon što je pozvao muslimane u Gazi da uče ezan sa katoličkih crkava nakon što je izraelska vojska na tom području srušila veliki broj džamija, kazao je da muslimani i kršćani šalju iste molitve Bogu, a to je oslobađanje Palestine, kao i mir, sloga i suživot u cijelom svijetu.

“Pozvao sam muslimane Palestine da se mole u crkvama i da uče ezane sa naših crkava nakon što je izraelska vojska srušila mnoge džamije u posljednjim vojnim napadima na Gazu. Muslimani i kršćani u Palestini su žrtve izraelskih napada. Svi mi smo, prije svega, Palestinci i ljudi od krvi i mesa. Jedan smo narod i tako se osjećamo, nema podjela među nama, imamo istu sudbinu, i zato smo decenijama na meti izraelskih napada. Ali isto tako, zajedno se branimo od izraelske okupacije i masakra”, rekao je svećenik Musallam u razgovoru za Anadoliju.

Specijal: Napadi na Gazu

Ezan je islamski poziv na molitvu.

Naglašava kako su muslimani i kršćani u Palestini kroz historiju imali istu sudbinu, dijelili i dobro i zlo i, kako kaže, zajedno rame uz rame ostali na nogama, jači i otporniji na izraelske napade.

“Kršćani u Palestini, ali i u drugim arapskim zemljama, kroz historiju su imali dobre i zdrave odnose sa komšijama muslimanima. Međusobno smo se uvijek poštivali, pazili i posjećivali. Suživot muslimana i kršćana u Palestini je najbolji model za suživot muslimana i kršćana u svijetu. Jedna smo velika civilizacija koja šalje poruke mira i suživota, pričamo arapski kao i muslimani. Zajedno sa muslimanima u Gazi želimo i tražimo mir i našu vlastitu državu”, kaže ovaj svećenik.

‘Kazna za Izrael’

Ističe kako muslimani i kršćani u Gazi šalju istu poruku Bogu, a to je, kako kaže, mir u svijetu, pravda i kazna za Izrael.

“Izrael želi da sruši univerzalno jedinstvo među muslimanima i kršćanima u Gazi, ali mi smo pokazali da smo ujedinjeni protiv svake nepravde. Zato smo komšijama muslimanima odmah otvorili naše crkve, škole, domove, da se tu mole, da se zajedno molimo za mir i za okončanje okupacije. Tokom posebne muslimanske noći Lejletu-l-kadr naša crkva je bila puna muslimana koji su se molili za pomoć Gazi, jer su mnoge džamije do temelja srušene. Naša poruka koju šaljemo je ista, tražimo mir i pravdu i kaznu za Izrael”, poručuje palestinski svećenik.

Napominje kako je Zapad vrlo dvoličan prema Palestini. Prema njegovom mišljenju, zapadne zemlje samo dodatno otežavaju stanje u kojem se nalazi Palestina, jer konstantno šalju poruke pune laži i obmane koje do sada nisu Palestincima pomogle ništa kako bi živjeli u slobodi i vlastitoj državi.

Musallam je dodao: “Zapadne zemlje su dvolične prema Palestini, vide nas kao inferioran narod koji ne zaslužuje svoju državu i svoja prava. Zapadne zemlje su nakon holokausta nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu dale Izraelu moderno oružje kako bi zaštitio svoju zemlju koju je formirao na teritoriji Palestine.”

“Zapad je omogućio današnju izraelsku državu koja stvara najveći nemir u svijetu. Kao što su Jevreji bili žrtve nacističke ideologije, isto tako danas oni ubijaju nevine civile u Palestini i vrše genocid nad nama”, upozorava ovaj vjerski poglavar.

Ističe da su, umjesto da nauče živjeti sa drugima u miru i slozi, Jevreji izabrali vojnim sredstvima uspostaviti dominaciju na Bliskom istoku i unositi konstantan nemir među ljude svih vjera i nacija.

‘Neprijatelj civilizacije’

“Izrael je neprijatelj svjetske civilizacije. Okupirao je Palestinu i njegov cilj je izvršiti totalnu jevrejizaciju na ovim prostorima. Uveo je svoj jezik, svoju civilizaciju koja je utemeljena na vrijeđanju i degradiranju drugih, promijenio je mjesta gradova, sela, ulica, sve je u znaku jevrejskog imperijalističkog projekta. Sada pred očima cijelog svijeta izvode masakre koje pravdaju ispaljivanjem raketa sa prostora Gaze na Izrael”, istakao je katolički svećenik.

“Koliko osoba je poginulo od tih raketa!? S druge strane, svaki dan ovdje ginu nevini djeca i žene. Ovdje zajedno ginu muslimani i kršćani. Jučer su ukopali jednu kršćanku koja je ubijena u izraelskim napadima. Zajedno su je ukopali muslimani i kršćani”, ispričao je svećenik u razgovoru za Anadoliju.

Sa velikim žaljenjem ističe kako međunarodna zajednica i zapadne zemlje, osim deklarativnih obećanja, ne čine ništa da zaustave ubijanje civila u Palestini.

“Izrael otvoreno krši međunarodno pravo u Palestini, ali međunarodna zajednica se, osim običnih jalovih sastanaka i posredničkih pokušaja, ne osvrće previše na ubijanja civila. Izraelu se mora suditi za zločin protiv čovječnosti i za genocid nad Palestincima, ali zapadne zemlje o tome i ne pričaju”, ocijenio je Musallam.

“Sjedinjene Američke Države su najveći krivac tome, jer uvijek ulažu veto kada se govori o kažnjavanju Izraela. SAD otvoreno štiti Izrael. To je već sada svima jasno. Zato se Izrael i ne boji, jer ima podršku najveće svjetske sile. Izrael se ne boji, jer za njega nema zakona i tribunala gdje bi mu se sudilo za zločine. S druge strane, arapske zemlje su toliko podijeljene i dvolične da su takvom politikom samo nanijele štetu Palestincima”, kazao je svećenik Musallam, zaključivši razgovor riječima da će muslimani i kršćani u Palestini zajedno pobijediti zlo koje se, kako kaže, zove Izrael.

Izvor: Agencije