Švedska: Assange ima pravo na žalbu

Assange tvrdi kako će njegovo izručenje Švedskoj omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da ga optuže zbog odavanja povjerljivih dokumenata (AP)

Švedski vrhovni sud u utorak je odobrio Julianu Assangeu pravo na žalbu protiv optužbi za navodno silovanje, prenose agencije.

Osnivač WikiLeaksa živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Švedski tužitelji ga žele ispitati zbog navoda o silovanju koji datiraju od 2010. godine i koje on negira.

Assange tvrdi kako će njegovo izručenje Švedskoj omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da ga optuže zbog odavanja povjerljivih dokumenata.

Raniju Assangeovu žalbu odbacio je švedski Apelacioni sud u novembru prošle godine, ali mu je vrhovni sud u utorak odobrio pravo na žalbu.

Objava je uslijedila nakon iznenadne odluke švedskih tužilaca koji su prošlog mjeseca pristali otputovati u London kako bi ispitali Assangea, nakon što su godinama insistirali da on mora otići u Švedsku.

Bez datuma ročišta

Assange (43) živi u skučenom prostoru u ekvadorskoj ambasadi otkako je zatražio azil da bi izbjegao izručenje. Negira optužbe koje su iznijele dvije žene s kojima se sreo tokom boravka u Švedskoj u augustu 2010.

On tvrdi da su one dio urote da se on izruči SAD zbog objavljivanja hiljada povjerljivih američkih dokumenata od strane WikiLeaksa.

Međutim, bivši kompjuterski haker nije optužen ni za jedno krivično djelo u SAD i ta država nije uputila zahtjev za njegovo izručenje Velikoj Britaniji.

„Vrhovni sud odobrava pravo na žalbu protiv optužbi za silovanje“, navodi švedski sud u saopćenju objavljenom u utorak.

Nikakav datum za ročište nije zakazan.

Izvor: Agencije