Švedska: Bloku desnog centra prilika da formira vladu

ULF Kristersson u pokušaju formiranja vlade nije ograničen sa samo svoje četiri partije Alijanse (EPA)

Predsjedavajući švedskog Parlamenta Andreas Norlen dao je u utorak rok od dvije sedmice partijama bloka desnog centra da formiraju vladu, pošto je premijeru iz bloka lijevog centra Stefanu Lofvenu 25. septembra izglasano nepovjerenje.

Opoziciona četveropartijska Alijansa osvojila je 143 od ukupno 349 mjesta u Parlamentu na septembarskim izborima, samo jedno poslaničko mjesto manje od bloka do sada vladajućeg lijevog centra, predvođenog Socijaldemokratama, prenijela je agencija Reuters.

Oba bloka suočena su s “obeshrabrujućim” zadatkom formiranja vlade, s obzirom na isključivanje saradnje jednih s drugima u vladi, ili s antiimigracijskom strankom Švedske demokrate, koja je osvojila 62 mjesta u Parlamentu.

Predsjedavajuću ili čarobnjak

“Partije moraju ponovo razmisliti o svojim pozicijama u vezi formiranja vlade”, istakao je Norlen i dodao kako je on “predsjedavajući, a ne čarobnjak”.

Norlen je rekao kako lider Alijanse Ulf Kristersson ima dvije sedmice da podnese izvještaj da li je postigao uspjeh.

Kristersson u pokušaju formiranja vlade nije ograničen sa samo svoje četiri partije Alijanse.

Švedske demokrate rekle su kako će glasati protiv svake vlade koja im ne omogući politički utjecaj, a Lofven, koji ostaje na čelu prelazne Vlade do izbora nove, isključio je davanje podrške vladi Alijanse.

Izvor: Agencije