Švedska deportira bh. azilante

Premijer Švedske Fredrik Reinfeldt: Vlasti upozorile da je povećan broj azilanata iz BiH (AFP)

Švedske vlasti će u Bosnu i Hercegovinu deportirati oko 1.100  građana te zemlje koji su u skandinavskoj državi  na temelju lažnih tvrdnji zatražili azil, izjavio je sekertar ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

“Švedska će vratiti svih blizu 1.100 građana koji su otišli nezakonito tražiti azil. Svima njima će biti odbijen zahtjev i bit će deportirani u vrlo kratkom roku”, rekao je Dautbašić za bh. medije.

Švedske vlasti nedavno su upozorile da je povećan broj građana BiH koji traže azil, no da ne postoji način da ga dobiju.

Dautbašić je dodao da je već deportirano stotinjak državljana BiH, rekavši da očekuje da u sljedećih mjesec dana u BiH budu izručeni svi preostali državljani.

Zabrana ulaska

“Treba naglasiti da će mnogi od njih čak dobiti i zabranu ulaska u zemlje Schengena i to u trajanju od tri do pet godina”, kaže Dautbašić, koji je i voditelj tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima.

Po njegovim riječima, izgledi da građani BiH dobiju azil u Švedskoj su nikakvi.

“Nema teoretske šanse da bilo koji državljanin BiH dobije azil, budući da je naša zemlja službeno sigurna zemlja i njezinim građanima takvi zahtjevi neće biti pozitivno riješeni”, rekao je Dautbašić.

Evropska komisija najavila je da bi mogla preispitati uspostavljeni bezvizni režim prema BiH i zemljama regije u slučaju masovnog priljeva državljana ovih zemalja u Evropsku uniju.

Izvor: Agencije