Oglasi

Švedska i dalje ne želi u bankarsku uniju

Švedska nije među 17 zemalja eurozone koje imaju zajedničku valutu.
Borg je u septembru opisao prijedlog Evropske komisije da se sve evropske banke stave pod nadzor ECB-a kao 'potpuno neprihvatljiv'EPA

Švedski ministar finansija Anders Borg je izjavio da bi njegova zemlja mogla ostati izvan planirane evropske bankarske unije i istakao da bi to imalo tek ograničeni finansijski utjecaj na tu državu, prenosi Tanjug.

On je u švedskom Parlamentu rekao kako smatra da zemlja može ostati van ove unije bez nekih većih posljedica po domaći finansijski sistem, troškove zaduživanja domaćinstava ili pristup kompanija finansiranju, prenosi AFP.

Lideri Evropske unije (EU) će na samitu zakazanom za 13. i 14. decembra u Briselu pokušati prevladati međusobne razlike i dogovore osnivanjem zajedničkog regulatornog organa za nadzor banaka, što bi bio prvi stepen ojačanja finansijskog nadzora u krizom zahvaćenoj eurozoni.

Dominacija zemalja

"Na kraju krajeva, radi se o tome da li će propisi Evropske bankarske agencije (EBA) značiti da će zemljama izvan zone eura dominirati one zemlje koje su u sklopu tog bloka", primijetio je Borg.

Švedska nije među 17 zemalja eurozone koje imaju zajedničku valutu.

Pored zabrinutosti država izvan eurozone da će biti uskraćene u procesima donošenja odluka, također su prisutna neslaganja koliki će dio svakodnevnog bankarskog nadzora biti povjeren Evropskoj centralnoj banci (ECB), a koliko nacionalnim regulatornim organima koji je do sada koordinirali EBA.

Borg je u septembru opisao prijedlog Evropske komisije (EK) da se sve evropske banke stave pod nadzor ECB-a kao "potpuno neprihvatljiv".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.