Švedska jača odbranu zbog Rusije

Švedska vlada lijevog centra je u martu uvela vojnu obavezu za muškarce i žene (EPA)

Švedska planira povećati vojnu potrošnju za 11 posto tokom pet godina zbog rastućih napetosti s Rusijom, te vidi Sjedinjene Države kao ključnog partnera, izjavio je državni sekretar Ministarstva odbrane te zemlje Jan Salestrand.

Govoreći na Američko-švedskom industrijskom forumu, on je naglasio povećanje ruskih aktivnosti na Crnom i Baltičkom moru, prenosi Defender.

“Transatlantska saradnja ključna je za evropsku i američku sigurnost. Evropa i SAD moraju stajati zajedno u odbrani dogovorenih načela i zakona evropskog sigurnosnog poretka, uključujući poštivanje demokratije, ljudskih prava i vladavine prava ”, rekao je Salestrand.

Rusija, dodao je, bavi se hibridnim ratovima i intenzivira svoje vojne vježbe i obavještajne radnje.

Rusija je sve više provokativna, nepredvidljiva i destabilizirajuća, rekao je, nazivajući agresiju prema svojim susjedima najvećim izazovom evropskog sigurnosnog poretka u posljednjih 25 godina.

Borbena grupa na Gotlandu

Švedska vlada lijevog centra je u martu uvela vojnu obavezu za muškarce i žene.

Planirana povećanja odbrambenih sredstva namijenjena su jačanju otpornosti protiv cyber napada i pružanju podrške nedavno osnovanoj mehaniziranoj borbenoj grupi na otoku Gotland.

“Kao predstavnik švedske vlade, moja poruka ovdje je danas da će Švedska i dalje preuzeti svoju odgovornost doprinoseći sigurnosti u regiji i širom svijeta”, rekao je Salestrand.

Dva dokumenta daju smjernice za vojne investicije od 2021. do 2025. godine. Jedan će biti objavljen 19. maja, a drugi kasnije ove godine. U međuvremenu, povećana potrošnja u Švedskoj usmjerena je uglavnom na dvije mehanizirane brigade, a planirana je nadogradnja tenkova i borbenih pješačkih vozila, te nabavka novih minobacača.

Švedska također planira nabaviti više komunikacijskih uređaja, kamiona i drugih osnovnih sredstava za svoje vojnike.

Mornarica planira nabaviti dvije podmornice sljedeće generacije i uložiti dodatna sredstva u borbu protiv podmornica.

Švedska ratna avijacija planira nastaviti sa nabavkom aviona Gripen E u periodu 2019. i uz početnu operativnu sposobnost 2023.

U septembru Švedska planira provesti svoju najveću nacionalnu vojnu vježbu u posljednjih 20 godina, Aurora 17, s  20.000 učesnika.

Izvor: Agencije