Švedska na vrhu liste u klimatskim mjerama

Solarna energija
Opomena Evropska komisije u vezi energetske efikasnosti jedno je u nizu upozorenja koje je Hrvatska dobila (EPA)

Švedska je zadržala najviše mjesto na listi zemalja po mjerama za suzbijanje klimatskih promjena, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak.

U Indeksu performansi u klimatskim promjenama Švedska zauzima četvrto mjesto, a prva tri su prazna zato što nijedna zemlje nije imala dobre rezultate u svim procijenjenim kategorijama.

Odmah iza Švedske se nalazi Maroko, koji je visoku poziciju zaradio povećanjem udjela obnovljive energije.

Zemlje Zapadnog Balkana nisu obuhvaćene indeksom koji su napravili Novi klimatski institut (New Climate Institute), Klimatska akcijska mreža (Climate Action Network) i njemačka organizacija Germanwatch, prenosi Beta.

U regiji najbolja Hrvatska

Od zemalja regije je najbolje plasirana Hrvatska na 14. mjestu.

Slijede Rumunjska na 20., Grčka na 30., Bugarska na 40., Mađarska na 42. i Slovenija na 43. mjestu.

Europska unija se popela sa 21. na 16. mjesto, dok je njezino najveće gospodarstvo, Njemačka, pala sa 22. na 27. mjesto zbog oslanjanja na ugljen lignit, koji predstavlja značajan izvor plinova s efektom staklenika.

SAD je pao s 56. na 59. mesto čime se, po navodima u izvješću, nastavlja trend nakon povlačenja te zemlje iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Saudijska Arabija na posljednjem mjestu

Odbijanje predsjednika Donalda Trumpa da prizna da su klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima, kao i ukidanje propisa usmjerenih na smanjenje štetnih emisija, dovelo je do niske pozicije te zemlje.

Od obuhvaćenih zemlja, Saudijska Arabija se nalazi na posljednjem, 60. mjestu, zbog emisija štetnih plinova, načina uporabe energije, postotka obnovljive energije, kao i po pitanju klimatske politike, s obzirom na negativnu ulogu u međunarodnim pregovorima o klimi.

Izvor: Agencije