Švedska najavila oštrije mjere za izbjeglice

Uvode se i provjere identiteta na svim sredstvima prijevoza, a pravo tražioca azila na spajanje s porodicama će se značajno ograničiti (EPA)

Švedska Vlada je saopćila da joj treba “predah” od velikog priliva desetina hiljada izbjeglica koje dolaze u tu zemlju, te je najavila nove mjere za odvraćanje tražioca azila i snažan zaokret u politici “otvorenih vrata” prema izbjeglicama i migrantima koji bježe od rata ili progona.

Premijer Švedske Stefan Lofven izjavio je da će se dosadašnji režim azila svesti na “minimum” i da će većina izbjeglica od aprila iduće godine dobiti tek privremene dozvole za boravak.

Uvode se i provjere identiteta na svim sredstvima prijevoza, a pravo tražioca azila na spajanje s porodicama će se značajno ograničiti, prenosi Anadolija.

‘Nama treba predah’

“Privremeno mijenjamo švedsko zakonodavstvo da bi više ljudi odlučilo tražiti azil u drugim zemljama. Nama treba predah”, rekao je Lofven.

Kritikovao je Evropsku uniju zbog neuspjeha u postizanju dogovora oko raspodjele izbjeglica unutar te zajednice.

“Meni je žao što Švedska više nije u mogućnosti primati tražioce azila na visokom nivou kao sada. Mi to jednostavno više ne možemo,” rekao je švedski premijer.

U Švedsku nerijetko sedmično stigne i do 10.000 izbjeglica, a do kraja godine moglo bi ih stići ukupno 190.000.

Izvor: Agencije