Švedska potvrdila nalog za hapšenje Assangea

Pored Švedske, Assangeovo izručenje traže i Sjedinjene Američke Države (EPA)

Okružni sud u Štokholmu potvrdio je u srijedu nalog za hapšenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea zbog navodnih krivičnih djela silovanja i seksualnog uznemiravanja, koja on negira, prenose agencije.

Kako je javio Reuters, okružni sud švedske prijestonice procijenio je kako je i dalje potrebno da nalog ostane na snazi, saopćila je sudinica Lena Egelin.

Tužitelji u Švedskoj žele ispitati Assangea o navodima dvije bivše volonterke WikiLeaksa, podsjeća britanska novinska agencija.

Assangeova odbrana tražila je da se nalog za hapšenje opozove, ukazujući da prema švedskom krivičnom zakonu tužilaštvo treba istražiti okolnosti događaja u što kraćem roku, a da štete kao što su finansijske ili po reputaciju optuženog trebaju biti svedene na minimum.

“Činjenica da istraga u predmetu traje već četiri godine, a da optuženi za to vrijeme nije ispitan, predstavlja jak povod da se opozove nalog za njegovo hapšenje”, naveli su advokati Thomas Olson i Per Samuelson, podsjećajući da su tražili od tužilaštva saglasnost za ispitivanje Assangea u Londonu, ali su dobijali negativan odgovor.

Dvije građanke Švedske optužile su Assangea za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.

Najava žalbe

Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog djela tek posle ispitivanja, tokom kojeg on može imenovati svjedoke spremne da svjedoče u njegovu korist.

Australac poriče svoju krivicu u potpunosti, a švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Assangea od 2010. godine.

Britanski sud 2011. godine donio je odluku o ekstradiciji Assangea u Švedsku, poslije čega se on skrio na teritoriji ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se nalazi do danas.

Njegovo izručenje traže i Sjedinjene Američke Države, koje smatraju da je objavljivanjem na WikiLeaksu tajni o američkoj politici i diplomatiji nanijeta šteta američkoj nacionalnoj sigurnosti, zbog čega Assange strahuje da bi ga Švedska mogla predati SAD-u.

Assangeov advokat Olson najavio je da će uložiti žalbu na današnju odluku Okružnog suda u Štokholmu.

Izvor: Agencije