Švedska seli grad na Arktik zbog rudnika

Švedske vlasti premjestit će cijeli jedan grad na Arktik. Tlo na kojem se nalazi Kiruna postepeno se sliježe zbog širenja rudnika željezne rude, a centar grada i gotovo 3.000 domova su ugroženi.

Otprilike 150 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga nalazi se švedski dio Laponije, sa prelijepim pejzažima i divljinom, ali i hiljadama tona najčistije rude gvožđa na svijetu koja nekoliko puta dnevno ide za Norvešku. Ali, to ima svoju cijenu.

Gradić Kiruna u kojem živi 18.0000 stanovnika u opasnosti je uslijed širenja rudnika zbog kojeg je tu nekad davno izgrađen. Prijeti mu urušavanje.

„Već gotovo 120 godina vadimo željeznu rudu odavde. Otkrili smo kako se naslage nalaze ispod grada koji moramo izmjestiti kako bi nastavili s vađenjem rude“, navodi Anders Lindberg, šef korporativnih komunikacija LKAB-a.

Velike zalihe

Jedan i po kilometar ispod površine nalazi se najveće zalihe rude gvožđa na zemlji. Rudnik neprestano radi od 1890. i do danas je eksploatirana tek trećina rude. Vlasnici rudnika i švedska Vlada do sada su na njemu zaradili milijarde eura. Bez obzira na opasnost, rudnik neće biti zatvoren, a vrijeme ističe.

„Infrastruktura je na udaru. Objekti mogu izdržati još dugi niz godina, ali problem je u infrastrukturi. Vodovod i kanalizacija su prvi na udaru, a u kući ne možete živjeti bez njih“, kaže zamjenik gradonačelnika Kirune Niklas Siren.

Proces izmještanja je već počeo, a prva faza bi trebala biti završena do 2035. godine. Centar starog grada će biti rasformiran i pomjeren tri kilometra dalje. Nova vijećnica je već u izgradnji, iz Kirune javlja novinar Al Jazeere Nick Clarke.

„Linija slijeganja tla polako prilazi objektima u gradu, a trenutno se nalazi iza puta. Ovdje se ranije nalazila stambena zgrada i sve što je od nje ostalo su ovi temelji. Zgrada je srušena, a od ruševina je napravljena ova instalacija. Bit će to spomenik koji će svjedočiti o ljudima koji su nekada živjeli ovdje“, dodaje.

Stanari će od rudnika dobiti nadoknadu ili stanove u novoizgrađenim stambenim zgradama. Čuveni objekti, poput stare crkve u Kiruni, srušit će se i izgraditi na novim lokacijama.

Neslaganja žitelja

Mnogi stanovnici su se pomirili sa činjenicom kako je ovo bilo neminovno. Ali ima i onih čiji su korijeni dublji i koji se otvoreno ne slažu sa načinom na koji se ovaj problem rješava.

„U životu je bitno da znate ko ste i odakle dolazite. Ovo ne bi bilo prihvatljivo da se dešava bilo gdje drugo. Da su u Štokholmu nekome rekli da za pet godina mora napustiti svoj dom, ljudi bi se pobunili“, ističe političar iz Kirune Mats Holmstrom.

Ovo je bez sumnje prilika da Kiruna bude još ljepši grad, po mjeri modernog urbanog razvoja. Ali kako spasiti duh i srce ovog gradića – sasvim je drugo pitanje.

Izvor: Al Jazeera