Švedski demokrati smijenili zastupnicu zbog antisemitizma

Jimmie Akesson, Švedska, Švedski demokrati
Akesson: 'Anna želi zakon koji ljude dijeli po etničkoj pripadnosti, a mi to ne podržavamo' (AP)

Krajnje desničarska stranka Švedski demokrati priopćila je da je zbog antisemitizma smijenila svoju članicu Parlamenta Annu Hagwall.

“Švedski demokrati godinama odlučno rade na suzbijanju struja antisemitizma i teorija zavjere u društvu. Anna Hagwall svojim ije zjavama nanijela štetu tom radu i imidžu stranke”, priopćio je predsjednik stranke Jimmie Akesson, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Hagwall je u rujnu predložila zakon kojim bi se ukinule državne subvencije za medije u Švedskoj, za koje ona tvrdi da favoriziraju medijsku grupu Bonnier, koja je pod nadzorom obitelji sa židovskim korijenima.

“Anna želi zakon koji ljude dijeli po etničkoj pripadnosti. Mi to ne podržavamo”, istaknuo je Akesson.

Širenje baze

Stranka Švedski demokrati nastoji se distancirati od nekih od svojih najradikalnijih elemenata kako bi proširila svoju izbornu bazu, navodi francuska agencija.

Hagwall smatra da ne bi trebalo dozvoliti nijednoj obitelji, etničkoj grupi ili kompaniji da kontrolira, izravno ili neizravno, više od pet posto medija.

Grupa Bonnier vlasnik je 175 kompanija, uključujući televizijske stanice, novinske listove, magazine i izdavače knjiga, a posluje u 15 zemalja, zaključuje AFP.

Izvor: Agencije