Švedski parlament odbacio predloženu vladu desnog centra

Ulf Kristersson, Švedska
Lider opozicionog bloka desnog centra Ulf Kristerson već je prethodno pokušao, ali ni on nije uspeo da oformi vladu (EPA)

Švedski zastupnici odbacili su u srijedu predloženu manjinsku vladu Umjerene stranke desnog centra i Kršćansko-demokratske stranke, zbog čega Švedska još nije dobila novu vladu otkako su 9. rujna održani izbori.

Ulf Kristersson, lider Umjerene stranke i kandidat za premijera, izgubio je na glasovanju u parlamentu, gdje je 195 zastupnika glasovalo protiv predložene koalicije, a 154 za njezino formiranje, prenosi Tanjug agenciju AP.

Protivnici koalicije kažu da bi glasovanje za njezino formiranje značilo pružanje utjecaja antiimigrantski nastrojenoj Švedskoj demokratskoj stranci – trećoj po snazi, koju mnogi smatraju otpadničkom – jer bi vlada ovisila o njezinoj podršci u parlamentu.

Prvo od četiri moguća glasanja

Ovo glasovanje je bilo prvo od moguća četiri prije nego što predsjednik parlamenta Andreas Norlen bude morao raspisati nove izbore.

To je bio i prvi puta da parlament odbaci kandidata predsjednika parlamenta za premijera, a Norlen je rekao da će u četvrtak nastaviti pregovore sa stranačkim liderima s tim u vezi.

Državom trenutačno upravlja privremena Vlada pod vodstvom premijera Stefana Loftvena, a nakon što su, nakon izbora 9. rujna lijevi i desni blok ostali u pat poziciji, a antiimigracijski nastrojeni demokrati u situaciji da održavaju ravnotežu moći.

Bez spremnosti na sporazum

Ni Lofvenov blok lijevog centra ni skupina stranaka desnog centra nisu spremni za sporazum kojim bi se postiglo političko rješenje krize.

Lider udruženog oporbenog bloka desnog centra i Umjerene partije Švedske Ulf Kristersson već je prethodno pokušao, ali ni on nije uspio oformiti vladu.

Taj udruženi blok je glasovao u parlamentu protiv Loftvena, ali nije postigao suglasnost o tome kako bi ga zamijenili.

Izvor: Agencije