Švedskoj nedostaje gotovo 80.000 radnika

Samo u augustu ostalo je nepopunjeno 78.000 oglašenih radnih mjesta, 9% više nego godinu ranije (EPA)

Nedostatak radne snage mogao bi zaustaviti ekonomski rast u Švedskoj, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspio poboljšati ni izbjeglički i migrantski talas koji je prije dvije godine zapljusnuo državu, prenose agencije.

Junsko istraživanje Konfederacije švedskih preduzetnika, u čijem se članstvu nalazi više od 60.000 kompanija, pokazuje da je 75% firmi koje su zapošljavale imalo problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata, prenosi Poslovni dnevnik.

“Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan”, ističe za agenciju Bloomberg Torbjörn Halldin, ekonomist tog udruženja.

Najteže u građevinarstvu, obrazovanju

Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu.

Jedini sektori u kojima ima dovoljno radnika jesu administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn.

Samo u augustu ostalo je nepopunjeno 78.000 oglašenih radnih mjesta, 9% više nego godinu ranije i čak 41% više nego prije dvije godine.

Veliki broj slobodnih radnih mjesta rezultat je ekonomskog rasta, za koji su analitičari banke Nordea nedavno rekli da je “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske privrede. Zvanični statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom kvartalu porastao za 1,7%, a na godišnjem nivou 4%.

Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi 3%, a iduće će usporiti na 2,5%. Centralna banka također tvrdi da je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao prije finansijske krize 2008. godine.

Ali, broj otvorenih radnih mjesta udvostručio se u tom periodu.

Dobra vijest za Centralnu banku

Zavod za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa 7 na 6,6&%, a da će dogodine blago porasti na 6,7%.

Ukupno posmatrano, bez posla je više od 300.000 stanovnika. Međutim, stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi svega 3,9% – najmanje u 10 godina – dok među strancima iznosi 22%.

Ipak, nedostatak radne snage, s druge strane, dobra je vijest za Centralnu banku.

To bi značilo da će ubrzati rast plaća, što će dovesti do rasta inflacije, računaju u Centralnoj banci. Rast plaća posljednjih godina bio je prilično anemičan, zadržavši se ispod 3% od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

Izvor: Agencije